Egy magyar sci-fit választottak a legjobb európai alkotásnak Strasbourgban

Egy magyar sci-fit választottak a legjobb európai alkotásnak Strasbourgban

Egy újabb fantasztikus magyar sikerről számolhatunk be, miután a Műanyag égbolt Európa egyik legrangosabb elismerésében részesült.

2023. március 30-án került mozikba a Fórum Hungary forgalmazásában a Műanyag égbolt (White Plastic Sky), az egyik legújabb magyar sci-fi. Az alkotás különlegessége a rotoszkópos technológa, ami azt takarja, hogy először leforgatták az élőszereplős jeleneteket színészekkel, majd ezt dolgozták fel animációs technika segítségével. Így született meg Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta 2123-ban játszódó animációs produkciója, amely mély filozófiai gondolatokkal tarkítva meséli el egy házaspár kálváriáját egy olyan világban, ahol a túlélésért harcol az emberiség.

Ezeket olvastad már?

Ez a történet pedig fantasztikusra sikeredett, amelyet már nem csak a pazar értékelések jeleznek – 8 kritika után 100%-on áll például a Rotten Tomatoes oldalán –, hanem egy rangos díj is alátámaszt. Strasbourgban a Európai Fantasztikus Film Fesztiválon a Műanyag égbolt kapta meg az Ezüst Méliès-díjat, és ezzel versenybe szállt az év legjobb fantasztikus filmjének járó Arany Méliès-díjért is, amit még a héten kiosztanak a spanyolországi Sitges Filmfesztiválon.

A Strasbourgi Fesztivál az egyik legnagyobb nemzetközi eseménynek számít ebben a műfajban, de a fantasztikus filmeken túl a kínálat részét képezik még thrillerek, film noirok, fekete komédiák, valamint videójátékok és VR alkotások is. A díjat a világhírű francia alkotóról, Georges Mélièsről nevezték el, és ezzel ismerik el az öreg kontinens legjobb sci-fijeit, továbbá a győztes jogot formálhat az adott évben az Arany Méliès-díjra is.

Kövess Minket!



Gamer szótár