Éhezők százezrein segített Afrikában MrBeast, mégis betámadják a videója miatt

Éhezők százezrein segített Afrikában MrBeast, mégis betámadják a videója miatt

Fantasztikus önzetlenségről tett tanúbizonyságot azzal, hogy 100 kutat épített Afrikában, de még így is akadnak olyanok, akiknek szúrja emiatt a szemét.

A Youtube egyik legismertebb és legnézettebb videósa újfent elképesztő tettet hajtott végre, de a kritika sem maradthatott el a felvételt követően. Nem árt annyit azért tudni MrBeastről, hogy bár elképesztően sokat keres a videóival, mégis rengeteget adakozik és emellett mindenféle módon igyekszik segíteni a nehézségekkel küzdő embertársait – korábban például 1000 vak ember szürkehályogműtétjét is szponzorálta vagy 2000 amputált végtagúnak vásárolt protézist. Most is egy ezekhez hasonló projektet valósított meg, ugyanis egészen Afrikáig utazott és 100 kutat épített a mélyszegénységben senyvedő falvaknak, hogy friss vízhez jussanak az ott élők. Az ilyen videók segítettek neki egy potenciálisan több, mint 1 milliárd dollárt érő üzleti birodalom kiépítésében, és annyi elismerést szereztek neki, hogy a Time magazin 2023-ban a legbefolyásosabb emberek közé választotta.

Ezeket olvastad már?

Egyes helyi aktivisták és újságírók szerint a kenyai kormány kudarcaira világított rá, miközben MrBeast, valódi nevén Jimmy Donaldson, arra számít, hogy a reakciókat követően előbb-utóbb törlik a videóját. Az új kutak akár 500 ezer embernek is tiszta ivóvizet biztosíthatnak majd Kamerunban, Kenyában, Szomáliában, Ugandában és Zimbabwéban – mondta Donaldson, miközben egy további adománygyűjtéssel ( több, mint 300 ezer dollár jött össze) igyekszik támogatni a helyi vízügyi segélyszervezeteket. X-en időközben azért elmondta a véleményét az őt ért támadások miatt:

„Már tudom, hogy törölni fognak, mert feltöltöttem egy videót, amiben segítek az embereknek. Hogy 100%-ig tisztázzuk, nem érdekel.”

Donaldson 10 perces videója azt is bemutatta, hogy a kenyai iskolákat olyan 'extra' felszerelésekkel is kisegítette, mint például új bútorok, focilabdák, számítógépek, táblák és projektorok. Emellett hidat épített egy folyón, hogy biztonságosan összekösse a falut a helyi iskolákkal és kórházzal, de egy zimbabwei falunak kerékpárokat ajándékozott, amikkel a gyerekek könnyebben eljuthatnak az iskolába.

Boniface Mwangi neves aktivista kapott az alkalmon és Donaldson tetteit követően erőteljesen beolvasott a kenyai kormánynak:

„Egy szégyenteljes, szörnyű ország vagyunk... egy kolduló nemzet, amelyet milliomosok kormányoznak.

Ötévente 5 millió shint (33 000 dollár) adunk az újonnan megválasztott parlamenti képviselőknek és szenátoroknak, havonta tankoljuk ezeket az autókat, de arra nincs pénzünk, hogy kutakat fúrjunk a népünknek?”

Ferdinand Omondi szabadúszó újságíró hasonlóképpen elismerően nyilatkozott Donaldson erőfeszítéseiről, de persze ő is látta mennyire nincs rendben az, ami az országában zajlik:

„Kínos, hogy egy YouTuber jótékonysági körútra utazott Kenyába és elvégezt azokat a feladatokat, amelyeket az adóhivatalnak kellett volna már réges régen.”

A pozitív visszajelzéseket követően természetesen voltak olyanok is, akiknek szúrta a szemét MrBeast videója. Francis Gaitho kenyai politikusjelölt egyike volt ezeknek és erősen bírálta a youtubert, mondván ezzel pont azt a sztereotípiát állandósítja, hogy Afrika alamizsnától függ.

Egyes kritikusok egyébként korábban azzal vádolták Donaldsont, hogy kihasználja a kiszolgáltatott embereket, hogy nézettséget és bevételt generáljon, de az X-en erre csak annyit mondott:

„Mindig arra fogom használni a csatornámat, hogy segítsek az embereken, és megpróbálom a közönségemet is erre inspirálni.”

Kövess Minket!



Gamer szótár