Bunkók voltak a The Witcher szerzőjével a forgatáson, pedig csak segíteni akart

Bunkók voltak a The Witcher szerzőjével a forgatáson, pedig csak segíteni akart

Andrzej Sapkowski szerint a Netflix sorozatának alkotói nem hallgatták meg az ötleteit.

Bár a The Witcher elég nagy sikert aratott a Netflixen az elmúlt években, mégis az egyik leggyakoribb panasz a sorozattal kapcsolatban az, hogy a készítők egyre inkább mellőzték a forrásanyagot. Ez sokak számára frusztrálónak bizonyult, beleértve a sorozat korábbi főszereplőjét, Henry Cavillt is, aki ezt szóvá is tette, de végül nem sikerült dűlőre jutnia a fejesekkel, ezért inkább otthagyta a projektet.

Nem csak a főszereplőnek a mondandóját hagyták figyelmen kívül, mert úgy tűnik, a Netflixnél a szerzőnek a javaslatait sem vették figyelembe. A Cerealkillerznek a Vienna Comic Conon adott interjújában Sapkowski arról beszélt, hogy ellátogatott a sorozat forgatására, és megpróbált néhány ötletet adni a stábnak.

„Ó, hát, a forgatás óriási és egyben félelmetes volt.” – viccelődött Sapkowski.

„Adtam nekik néhány ötletet, de soha nem hallgatnak rám. Soha. De ez úgy tűnik normális: 'Ki ez? Ez az író, ez senki.'”

Sajnos a népszerű könyvek és regények adaptációjával foglalkozó rendezők és showrunnerek gyakran elhanyagolják az eredeti író véleményét. Sapkowski aligha az egyetlen, aki így gondolja. Korábban például Stephen Kingnek is voltak már durva megszólalásai a könyvei által inspirált adaptációkról, beleértve az olyan jól fogadott alkotásokat is, mint A ragyogás. Nagyon nehéz lehet egy ilyen népszerű és sokak által kedvelt írásos művet egy másik médiumban életre kelteni, ráadásul gyakran kimaradnak fontos dolgok a vágások során.

Ezeket olvastad már?

Sapkowski sosem zárkózott el attól, hogy megossza gondolatait műveinek adaptációiról. Az év elején a szerzőt a Taipei Nemzetközi Könyvkiállításon kérdezték a Netflix-sorozattal kapcsolatban. A panelbeszélgetés keretein belül Sapkowski így válaszolt:

„Láttam már jobbat és rosszabbat is.”

Ez nem hangzik túl jól, de ha Sapkowski valóban utálta volna a szériát, akkor azt valószínűleg el is mondta volna a nagyérdeműnek – legalábbis a 2001-es élőszereplős filmről, a The Hexerről (szintén az ő művéből született) és az ezt követő tévésorozatról is pocsék véleménnyel volt.

Kövess Minket!



Gamer szótár