Kirúgták, majd visszavették a ChatGPT atyját

Kirúgták, majd visszavették a ChatGPT atyját

Az OpenAI alkalmazottai felmondással fenyegetőztek, ha nem hozzák vissza Altmanékat a cég élére.

Nem vitás, hogy a ChatGPT és a DALL-E jelenleg a legnépszerűbb és egyben legizgalmasabb mesterséges intelligencia projektek az átlagos internetező életében. Azonban az elmúlt néhány napban majdnem sikerült kinyírni az egészet azáltal, hogy az OpenAI igazgatótanácsa váratlanul kirúgta Sam Altman alapító CEO-t múlthét pénteken. Altman kirúgása után lemondott a posztjáról a társalapító Greg Brockman is, majd együtt átmentek a Microsofthoz, hogy egy új AI kutatáson dolgozzanak. A döntés hátterében állítólag az AI veszélyeivel kapcsolatos belső viszályok álltak.

Ezt követően több mint 700 OpenAI alkalmazott ultimátumot fogalmazott meg hétfőn. Ebben felmondással fenyegetőztek, amennyiben nem térhetnek vissza a korábbi vezetők. Azt tervezték, hogyha nem adja be a derekát az igazgatótanács, akkor Altmant és Brockmant követve a Microsofthoz igazolnak. Ami nem lett volna sem lehetetlen, sem butaság, hiszen a Microsoft messze a legnagyobb befektetője a cégnek és valószínűleg tárt karokkal fogadtak volna mindenkit.

Ezeket olvastad már?

Végül az OpenAI halála érdeklődés hiányában elmaradt. Ma reggel a cég bejelentette, hogy Altman visszatér a CEO szerepébe, méghozzá egy teljesen új igazgatótanács élén: a Salesforce korábbi társ-vezérigazgatója, Bret Taylor, az egykori pénzügyminiszter Larry Summers, valamint a Quora társalapítója és CEO-ja, Adam D’Angelo csatlakoznak a vezetőséghez. Bár így a Microsoft végül nem szerezhette meg magának a ChatGPT atyját, Satya Nadella, a techóriás vezetője üdvözölte a fejleményeket.

Az OpenAI ma reggeli bejelentése után Altman a következő nyilatkozatot adta Twitteren/X-en:

„Imádom az OpenAI-t és minden, amit az elmúlt napokban tettem, azt a célt szolgálta, hogy együtt tartsam a csapatot és a küldetést. Amikor vasárnap este úgy döntöttem, hogy csatlakozom a Microsofthoz, tiszta volt a számomra, hogy ez a legjobb út nekem és a csapatnak. Alig várom, hogy az új igazgatótanács és Satya támogatásával visszatérhessek az OpenAI-hoz, hogy folytassam az építkezést az erős Microsoft partneri kapcsolatra alapozva.”

Kövess Minket!



Gamer szótár