Magyar ügyeskedéssel lehet nyüstölni online a Commodore 64 játékokat

Magyar ügyeskedéssel lehet nyüstölni online a Commodore 64 játékokat

Krissz megoldotta, hogy a klasszikus C64 játékokat mostantól elérjük online is.

Ha valaki járatos itthon a retro gaming körökben, akkor annak Tóth Krisztián neve ismerős lehet. Krissz egy zseniális C64-programozó, akinek a munkáját a krissz.hu oldalon lehet követni és sokszor feltűnik Stöki Checkpoint-podcastjában is. De most nem emiatt került elő a neve, hanem egy új projektje kapcsán.

Ha valaki olyan öreg mint én, esetleg akár még idősebb is, akkor annak bőven benne van, hogy nem a PC volt az első platform, amin megindult a gaming-karrierje. Még simán emlékszem arra, ahogy a Commodore-t megpróbáltuk rákötni a tévére és persze a 10-ik alkalom után tönkretettük a csatlakozót és anyámnak szerelőt kellett hívnia hozzá. Az pedig lehet, hogy az egész egy hihetetlen pixel-rengeteg volt, de akkor az annyira érdekesnek hatott, mint előtte semmi a világon. 

Most pedig Krissz lehetővé tette nekünk, hogy a gyerekkori élményeket újra elővegyük. Hogy újra átéljük az olyan emlékeket, amikor az International Karate játékot úgy vittük végig, hogy egyedül a lábsöprést használtuk, mert azt ha megfelelően gyorsan spammoltuk, akkor nem volt ami kivédhette. Persze a játékoknak határt szabott a saját könyvtárunk. Nyilván ott volt a lehetősége, hogy cserélgettünk a haverokkal vagy akár kölcsönözni is tudtunk, de azért akkor is volt, ami kimaradt a legjobbak közül. De ennek most vége, Krissz összerakott egy online emulátort, ahol nem csak maga a felület van ott, hanem egy igencsak tekintélyes gyűjtemény is várja azokat, akik nosztalgiázni szeretnének egy kicsit.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár