Ridley Scott egy mondattal elpusztította a Napóleont kritizáló történészt

Ridley Scott egy mondattal elpusztította a Napóleont kritizáló történészt

Úgy tűnik nincs értelme azt vitatni, hogy mennyire hű a valósághoz a Napóleon című film.

Napóleon címmel érkezik Ridley Scott legújabb alkotása, melynek főszereplője Joaquin Phoenix lesz. Úgy tűnik azonban, hogy már a trailerek után erős kritikával illették az első francia császár életét feldolgozó mozifilmet, amelyet a rendező, Ridley Scott sem hagyott figyelmen kívül. Dan Snow történész TikTokon hívta fel a felhasználók figyelmét a produkció történelmi pontatlanságira, erre pedig a rendező, Scott is reagált, de nem vitte túlzásba a védőbeszédét.

Ezeket olvastad már?

Snow a kritikájában megjegyezte, hogy már a film előzetese is számos pontatlanságot tartalmaz. Ezek közé tartozik például, hogy Marie-Antoinette-nek híresen nagyon rövidre nyírt haja volt a kivégzés miatt, illetve maga Napóleon sosem lőtt a piramisokra az egyiptomi invázió idején a Piramisok csatája néven elhíresült összecsapásban. Ha már az első kedvcsinálókban ilyesfajta 'hibákat' fedezett fel, akkor valószínűleg talál még bőven majd további eltéréseket is a 2 óra 38 perces életrajzi filmben.

A film bemutatója előtt Scott szűkszavúan reagált a kritikákra:

„Legyen életed.”

Ezek a látszólagos 'figyelmetlenségek' kissé meglepőek lehetnek egy olyan termékeny rendezőtől, mint Ridley Scott, már csak azért is, mert nem ez az első történelmi alkotása. Korábban elkészítette már a Gladiátor és A Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down) című filmeket, így a Napóleon korántsem az első próbálkozása az igaz történeten alapuló adaptációs stílusban. Míg egy dramatizált történelmi filmre jellemző lehet, hogy fikcióval átitatott elemeket is tartalmaz, Bonaparte Napóleon széles körben tanulmányozott figura, így a művében felbukkanó tévedések valószínűleg jobban felborzolják a kedélyeket. Scott válasza a kritikára viszont egyértelművé teszi, hogy neki nem ez volt a legfontosabb a film elkészítése során, és bár a Napóleon nem a leghűbb történelmi elbeszélés, de talán Scottot nem is nagyon érdekli, amíg azt szórakoztatónak találják a nézők.

A Bonaparte Napóleon felemelkedéséről és bukásáról, valamint feleségével, Josephine-nel való viharos kapcsolatáról szóló produkciót november 22-étől vetítik a mozik.

Kövess Minket!



Gamer szótár