Vége az olcsó SSD-k korának?

Vége az olcsó SSD-k korának?

A Samsung nagy áremelésekre készül, amelyek vélhetően a teljes piacot érinteni fogják.

Talán sohasem lehetett olyan jó áron minőségi SSD-ket venni, mint idén. De sajnos hamarosan leköszönhet ez az aranykor – ha hihetünk a Trendforce nevű piackutató cég értesüléseinek. Szerintük ugyanis a Samsung nagy áremelésre készül az SSD-k piacán a következő fél év során. Ám nem a saját termékeik árát fogják közvetlenül megváltoztatni, hanem a NAND flash chipekét. Így az áremelésük a piac többi szereplőjére is hatással lesz és ezért minden SSD drágulni fog várhatóan.

Bár a Samsung szépen-lassan emelgette az árakat az elmúlt időszakban, a Trendforce szerint az semmi sem lesz ahhoz képest, ami ezután jön. A piackutatók ugyanis azt állítják, hogy 2024 első felében 20-20%-kal fogják emelni a NAND flash chipek árát negyedévente. Ez az összesen 44%-os áremelés azt jelentené, hogy nem csak a Samsung SSD-éi, hanem a partnereké és bizonyára a versenytársaké is drágulni fog.

Ezeket olvastad már?

Persze a NAND flashek drágulása még nem jelenti azt, hogy az SSD-k maguk 44%-kal többe fognak kerülni majd. Azt a változást talán az hozhatja el, hogy a Samsung az áremelés mellett csökkenteni fogja a termelését is. Szóval, ha SSD-vásárlást terveztek, lehet érdemes inkább hamarabb, mintsem később belevágni, mert a gyors tárhelyek jövőre már nem lesznek ilyen jó árban.

Kövess Minket!