Ennyi volt, az E3-at végre hivatalosan is halottnak nyilvánították!

Ennyi volt, az E3-at végre hivatalosan is halottnak nyilvánították!

Kicsit több mint 20 év után, búcsút veszünk az egyik legnagyobb videojátékos expótól.

Az 1995-ben először megrendezett expo volt a videojátékok mekkája, illetve az előzetesek és a bejelentések alfája és omegája. Ha egy stúdió azt akarta, hogy komolyan vegyék, akkor itt mindenképpen meg kellett jelennie. Anno a legenda szerint a Fable fejlesztői is itt találtak kiadót, miután a bemutatott demójuk gyakorlatilag ellopta a showt. Azonban az utóbbi pár év sajnos negatív tendenciákat mutatott. Évről-évre csökkent a látogatók száma, az újdonságok listája egyre rövidebb lett, végül pedig eljutottunk oda, hogy a legnagyobb nevek bezárták a standjukat. 2023-ban a szervezők még megpróbáltak életet lehelni a rendezvénybe, de miután a Nintendo, az XBox, a Sega, a Ubisoft, a Sony és a Tencent is azt mondta, hogy idén kihagyják az egészet, nem tehették mást és lemondtak mindent.

Azóta pedig az E3 a limbóban rostokolt. Ugyan mindenki sejtette, hogy többet nem találkozunk vele, de tulajdonos feketén-fehéren még nem mondta ki, hogy lehúzzák a rolót. Eddig! Hiszen tegnap az ESA (Entertainment Software Association) a következőt jelentette be a saját oldalán:

“Több mint két évtizednyi sikeres E3 után eljött az ideje, hogy búcsút intsünk. Köszönjük, hogy velünk voltatok és mindörökre megőrizzük a gyönyörű emlékeket. GGWP.”

A rendezvény sajnos áldozatául esett a hirdetési és fogyasztási szokások változásának. A legnagyobb kiadók inkább saját eseményt csinálnak, amikor valami nagyot akarnak bejelenteni. Ha pedig csak egy-egy játékról van szó, akkor arra elég a YouTube, a Twitter vagy a TikTok. Annak már nincs túl erős pátosza, hogy az új információkat egy-egy dátumhoz meg rendezvényhez kötik. Ezt pedig az ESA vezérigazgatója, Stanley Pierre-Louis is nagyon jól tudja:

“Tudjuk, hogy a gamer-közösség, a fejlesztők, a kiadók és a játékosok szívében különleges helyet foglal el az E3. A rendezvény nekünk is nagyon fontos és tudjuk, hogy nehéz búcsút venni tőle. De figyelembe véve a szektor változásait és az új módszereket, sajnos ennek így kell lennie.”

Ezzel tehát véget ér egy korszak, ami egy kicsit szomorú, de nem érdemes valamihez görcsösen ragaszkodni, ami láthatóan nem működik. Itt most lehetne kicsit ömlengeni, hogy milyen kár, de inkább csak annyit mondok, hogy: “Viszlát, és kösz a halakat!”

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár