Veszélyben az F1 Esports, áll a bál a háttérben

Veszélyben az F1 Esports, áll a bál a háttérben

Ha nem lenne a munkánk része, akkor fel sem tűnt volna, hogy elkezdődött a szezon és ez talán mindent elmond az esemény kommunikációjáról.

Tavaly mi is nagy elánnal vágtunk bele a hivatalos F1 e-sport bajnokságba: minden egyes fordulóról külön cikkben értekeztünk, elemeztünk, interjúkat szemléztünk. Tettük ezt azért, mert a szerkesztőségben többen is nagy rajongói vagyunk a Forma–1-nek és évek óta követtük az F1 Esportsot, játszottunk az F1-játékokkal. De azért sem volt elhanyagolható ez a széria szerintünk, mert 2022 óta már két magyar versenyez a bajnokságban. Hiszen a veterán Bereznay Dániel mellett Sipos Patrik is lehetőséget kapott arra, hogy a nagyfiúk között szerepeljen. Ezért is vagyunk most annyira csalódottak amiatt, ami idén történik a menetközben F1 Sim Racing 2023 World Championshipre átkeresztelt bajnokságban.

A problémák akkor kezdődtek, amikor a szervezést átvette a Gfinitytől az ESL. Ennek a változásnak a hátterében az áll, hogy a nyáron úgy döntött a brit cég, hogy bezárja az F1-hez is használt londoni stúdióját és szépen lassan kiszáll az e-sportból. Az ESL-nek tehát a legjobb esetben is hónapjai voltak arra, hogy kitalálja, mit szeretne kezdeni az F1-gyel. Persze gyorsan összeállt néhány érdekes terv, amelyek új szintre emelhették volna az F1 Esportsot. Csak ebből nem sikerült túl sokat megvalósítani eddig.

Az ESL azt tervezte, hogy az egyes fordulók ismét LAN-on lesznek. Ráadásul nem ragaszkodtak volna egy konkrét stúdióhoz, hanem a jönköpingi szezonnyitó után például az IEM Katowicén is versenyeztek volna a világ legjobb F1-es szimulátorosai. Viszont állítólag a Formula One Management és az ESL még a szezon kezdete előtt összekaptak valamin és a háttérben azóta is áll a bál. Talán ezért is van az, hogy az eseményt egyszerűen nem promótálja úgy az F1 a hivatalos csatornáin, mint ahogyan az előző években tette. Őszinték leszünk, ha nem lenne a munkánk része, akkor fel sem tűnt volna, hogy elkezdődött a szezon és ez talán mindent elmond a nyilvános kommunikációjukról.

Ezeket olvastad már?

A rossz kommunikációnak köszönhetően jóformán csak azok tudtak az idei szezonról, akik versenyeztek benne. Pontosabban még ők sem teljesen, mert a szezonnyitó már eleve egy csúszást követően, november 24-én este lett volna és két futamból állt volna. Ehelyett másnap indult el és csak az egyik futamot tartották meg a kettőből. Ezt egyébként a tavalyi év legjobb újonca, Thomas Ronhaar, a pole pozícióból nyerte meg az Alfa Romeonak a bahreini pályán.

De ami még ennél a fél eseménynél is baljósabb jel az F1 Esports számára, hogy a második LAN-t nemes egyszerűséggel elhalasztották. Erre a múlt hétvégén, december 15-16-án került volna sor. Azonban sem előtte, sem utána nem derült ki, hogy pontosan hogyan is nézett volna ki ez az esemény, hol tartották volna vagy milyen pályákon versenyeztek volna. Az első forduló streamjének a végén is csak annyi szerepelt, hogy „észak-amerikai bajnokság”. Ha a dátumok és ez alapján tippelnünk kellene, akkor az atlantai Dreamhack-fesztiválon lett volna a forduló. Amitől csak még amatőrebbnek tűnik az egész, hogy napokkal a LAN előtt derült ki, hogy mégsem tartják meg. A versenyzőknek pedig Európából kellett volna elutazniuk, vagyis a háttérben teljesen feleslegesen áldoztak pénzt és energiát arra, hogy az USA-ba utazhassanak.

Ami még aggasztóbbá teszi azt, ami az F1 Esports körül történik, hogy a második forduló kapcsán nem csak mi voltunk vakon, hanem a versenyzők is. Marcel Kiefer például nyilvánosan is kritizálta azt, hogy a szervezők velük sem kommunikálnak megfelelően és nekik sem indokolták meg a második esemény törlését. Nathan Tague, a G2 simracingért felelős igazgatója szintén részletesen beszélt a kommunikáció szerepéről és arról, hogy milyen problémák vannak a háttérben. Szerinte a felelősség teljes egészében az F1-é, az ESL pedig minden tőle telhetőt megtett azért, hogy olajozottan menjen az idei szezon. Továbbá hozzátette, hogy a csapatok és a Formula One Management között is viták vannak. Ezeket szintén az F1 miatt nem lehet megoldani, mert folyamatosan variálnak, amikor megegyezésre jutnának.

Szóval jelenleg a pilótáktól kezdve a nézőkig mindenki azt kérdezi, hogy a csúszásokkal, a problémákkal együtt mi fog ebből a szezonból megvalósulni végül. A válasz pedig egyszerűen nem több, mint síri csend.

Kövess Minket!



Gamer szótár