Ha ez az öt jelenet benne lesz a Harry Potter rebbotban, akkor nem fogunk panaszkodni

Ha ez az öt jelenet benne lesz a Harry Potter rebbotban, akkor nem fogunk panaszkodni

A készítők előtt most hatalmas lehetőségek nyílnak meg.

Abban nagyjából az egész Harry Potter-közösség egyetért, hogy a filmek rendben voltak. Ugyan nem voltak hiper-részletesek és van amikor egy-egy változtatást a rajongók annyira nem értettek, de a nagy egész jól fordította át a lapokat a nagyvászonra. De pont azért, mert két órában nem lehet igazán jól átadni egy egész könyvet nagyon örültünk, hogy az HBO bejelentette, hogy az egészet újra kezdik, de most sorozat lesz, nem mozi. Így egy-egy évad lefedhet egy teljes részt. Így nettóban nem 2-3, hanem 8-10 órája lesz a rendezőknek. Kicsit jobban benézhetünk az órákra, megérthetjük a karakterek motivációit és végre fontos részletek nem csak lábjegyzetben jelennek meg. Ebben a cikkben megnézünk öt olyan jelenetet, ami könyvben fontos volt, de sajnos a vásznon már nem jutott rá idő.

Kiderül, hogy Dudley nem egy szívtelen tuskó

A sorozat utolsó részének elején Harry még mindig Petunia néni házában van. Ennek az egyetlen oka, hogy az anyja által ráruházott védelem addig van rajta, amíg 17 éves nem lesz és ahhoz, hogy működjön egy rokona közelében kell lennie. Persze a határidő közeleg, ezért a Főnix Rendje kimenti a fiút. De mielőtt még elindulnának, Dudley elköszön Harrytől és elmondja neki, hogy szerinte nem haszontalan. A jelenetet leforgatták de végül a filmbe már nem került be. Pedig a két unokatestvér megbékélése igazán szívbemarkoló. 

A kviddics világkupa döntője

A Trimágus Tusa volt az a rész, ami után már nem csak a Roxfort volt a Harry Potter-világ közepe. Ez pedig már az első lapokon megjelenik, amikor a Weasley család nagy része, Harryvel és Hermionéval együtt, kilátogat az éppen esedékes kviddics világkupa döntőjére. Itt ismerjük meg Viktor Krumot és persze Barty Kupor is itt jelenik meg először. Sajnos a filmből a meccs teljesen kimaradt. Pedig látványos lett volna, illetve egy kicsit jobban előkészítette volna Krum megjelenését.

Harry, Ron és Hermione találkozik Neville szüleivel

Neville az egyik legbalfácánabb, de egyben az egyik legszerethetőbb karakter a filmben és a könyvben is. Arról ugyan a vásznon is szó esik, hogy a fiú a nagymamájával él, hiszen a szüleit a Szent Mungóban ápolják, miután Bellatrix Lestrange a Crucio átokkal addig kínozta őket, amíg el nem vesztették a józan eszüket. De a könyvben, amikor Ron apját megharapja Nagini, akkor a Weasley család fejét is a varázsló kórházba viszik. Itt a három jóbarát találkozik Neville-el, aki szintén látogatóba jött. Ez a jelenet egyszerre mutatja be a Halálfalók kegyetlenségét és azt, hogy a kicsit feledékeny fiú miért harcol mind a tíz körmével a gonosz ellen. 

Sipor elfogadja Harryt gazdájának

Miután Sirius meghal, minden ingósága Harry tulajdona lesz. A Grimmauld tér 12, Csikócsőr és bizony Sipor is a házimanó. A varázslény először a könyvben és a filmben is egy durván negatív figurának van lefestve. Viszont Rowling egy-két epizóddal később megmagyarázza, hogy miért viselkedik így. Siport soha nem vették emberszámba, főleg nem a nagy múltú Black-családnál, ezt a viselkedést pedig Sirius is folytatta. Az egyetlen, aki jól bánt vele az Regulus volt, akit mindörökké szolgált. Ezért, amikor Harry kedvesen fordul hozzá és úgy bánik vele, ahogy kell, akkor örökre elnyeri Sipor lojalitását. Sőt a roxforti csatában ő vezeti a manók hadát, hiszen a gazdája is ott van.

Meg kell érteni Voldemort indokait is

A Félvér Herceg mind könyvben, mind pedig filmben egy sötét és depresszív epizód volt egy végtelenül szomorú befejezéssel. Az adaptáció teljesen jól visszaadta az alapanyagot, de a részletessége azért nagyon messze volt az eredetitől. A Merengőben tett utazások nagyon sok választ megadtak és tök jól felépítették a narratívát. Viszont az időhiány miatt Tom Denem alig kapott lehetőséget. A Voldermorthoz kapcsolódó emlékek rövidek voltak és csak a lényegre koncentráltak. Ezzel nincs is gond, de sajnos így a Sötét Úr indokait egyáltalán nem vagy csak alig ismertük meg. Nem tudtuk meg a felmenőinek a történetét és azt sem, hogy a fiatal Tom Denem milyen viszontagságokon ment keresztül. Ebből talán egy kicsit meg lehetne ismerni azt, hogy Tom miért választotta a gonosz útját. Talán a sorozatban ez megváltozik.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár