Egy ritka buta véleményen múlt, hogy létezik a ma ismert MCU-s Vasember film

Egy ritka buta véleményen múlt, hogy létezik a ma ismert MCU-s Vasember film

Valószínűleg azóta is bánják a dolgot a New Line Cinemánál.

A Vasember filmes jogait eredetileg birtokló stúdió hihetetlenül ostoba indokot követően adta vissza a karaktert a Marvel Studiosnak. Minden MCU-rajongó tudja, hogy a Vasember első része nemcsak a képregényes figurát tette elképesztően népszerűvé, hanem elindított egy pokolian sikeres filmes univerzumot, is, amely a mai napig tart. Az már más kérdés, hogy még manapság is évente több filmmel és sorozatokkal rukkol elő a Marvel, de a mennyiség mostanra már jócskán a minőség rovására ment. Viszont könnyen lehet, hogy Vasember nélkül az MCU sem létezne.

Ezeket olvastad már?

Pedig azt lehet, hogy kevesen tudják, de a Marvel Studiosnak egy véletlen folytán sikerült visszaszereznie a karakter jogait a New Line Cinemától. Ez a stúdió korábban olyan sikeres franchise-okat indított útjára, mint a Rémálom az Elm utcában, a Penge- és A Gyűrűk Ura-trilógia, de például az 1995-ös Mortal Kombatot is nekik köszönhetjük. Volt egy olyan időszak is, mikor saját Vasemberben filmben gondolkoztak, Nick Cassavetes rendezővel az élen, míg Tony Stark bőrébe Tom Cruise bújhatott volna.

A New Line Cinema 2005-ben aztán mégis letett az ötletről, sőt, gyakorlatilag lemondott a Vasember jogairól, így azok visszakerültek a Marvel Studioshoz. Egyetlen embernek hála Hollywoodban egy új műfajt teremthetett a Marvel – a Vasemberrel ugyanis letették egy filmes univerzum alapjait. A THR egy friss riportjából az derül ki, hogy a New Line Cinema alapítója, Bob Shaye azért engedte el a Vasember filmes jogait, mert szerinte nem volt értelme a figurának, mivel túl nehéz volt a ruhája a repüléshez.

Míg az MCU révén a képregényes szuperhősök történetét egészen elképesztő formában ismerhette meg egy szélesebb közönség, addig a 2000-es évek elején ez a fajta hozzáállás mindennapos volt. Ez a 'kreatív gondolkodásmód' vezetett például ahhoz, hogy Galactust egy felhőként képzelték el A fantasztikus négyes és az ezüst utazóban (Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer) vagy egy Superman-filmhez, amelyben a címszereplő majdnem egy óriáspókkal vívhatott élet-halál harcot. A stúdió beszűkült látásmódja vezetett ahhoz, hogy a Marvel Studios úgy döntött sajátos módon készíti el az új filmjeit.

Elgondolkodtató, hogyan változott volna meg a képregényes szuperhősök világa, ha a New Line Cinema végül belevág a Vasember filmbe. Nemcsak, hogy a karaktert nem Robert Downey Jr. játszotta volna, de valószínűleg az MCU is teljesen másként kezdődött volna, ha egyáltalán megvalósul.

Kövess Minket!



Gamer szótár