Fellélegezhetünk, az új Alien fittyet hány az előző két filmre

Fellélegezhetünk, az új Alien fittyet hány az előző két filmre

Az új előzménysorozat figyelmen kívül fogja hagyni a Prometheus és az Alien: Coventant eseményeit.

1979-ben látott napvilágot Ridley Scott filmje, az Alien, amelyet itthon A nyolcadik utas: a Halálként is ismerhetünk. Talán még ő sem számított arra akkor, hogy összehozott egy kultikus filmet, amely gyakorlatilag a horror műfaját is megreformálta. Az elmúlt bő 40 esztendő alatt pedig jó néhányan megpróbálkoztak a nyomdokaiba lépni, és bár akadnak tetszetős és értékelhető alkotások a filmsorozatban, akkorát egyik sem szólt már, mint a legelső felvonás. Ridley Scott egyébként 2012-ben és '17-ben ismét elfoglalta a rendezői széket, tető alá hozta a Prometheust és a Covenantot, de valahogy neki sem jött össze ugyanaz a bravúr, mint jó néhány évtizeddel azelőtt.

Ezeket olvastad már?

Sokak szerint egyébként az utólsó két epizóddal olyan, mintha kinyirták volna a franchise-t, mindenesetre hiába ültették egy kicsit parkolópályára a Xenomorphokat, hamarosan visszatérnek és ismét elhozzák a rettegést a nappalinkba. 2025 első felében, ha minden jól megy, megjelenik a szimplán Alien címre keresztelt széria, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a Covenant és a Prometheus történéseit. Az új sorozat három évtizeddel az 1979-es film eseményei előtt játszódik.

„Ridley és én már beszéltünk erről – és a sorozat sok-sok eleméről. Számomra, és sok ember számára ez a 'tökéletes életforma' – ahogyan az első filmben is leírták –, több millió éves evolúció hozadéka. Az az elképzelés, hogy valamilyen szinten ez egy fél órával ezelőtt létrehozott biofegyver, számomra eleve kevésbé hasznos.” – nyilatkozta Hawley.

A 2020-ban bejelentett sorozat az FX-en debütál majd, és ez lesz az első olyan Alien alkotás, amely a Földön játszódik – és Ripley nem lesz benne. Hawley, aki a Legion és a Fargo sorozatok kapcsán vált elismertté Hollywoodban, szorosan együttműködik Ridley Scott-tal az új széria szkriptjét illetően. Mint azt tudni lehet, a Covenant és a Prometheus előzményként szolgálnak az Alien-franchise-on belül, de – ahogy Hawley is elmondta – sok mindent elmagyaráznak az eredeti 1979-es filmben, és az bőven elég.

„A mitológia szempontjából pedig az a félelmetes ebben a szörnyetegben, hogy ha megnézzük az első két filmet, akkor ott van ez a retro-futurisztikus technológia. Óriási számítógép-monitorok, furcsa billentyűzetek... Választanod kell tehát, tényleg ezt akarom megcsinálni? Mert az előzményekben Ridley a technológiát több ezer évvel fejlettebbé tette, mint azt az első felvonásokban láthattuk. Van ebben valami, ami számomra nem igazán érthető, ráadásul jobban is szeretem az első két film retro-futurizmusát. És ezért döntöttem úgy, hogy nincsenek hologramok, és a nagyon fejlett technológia sem áll a rendelkezésemre.”

A sorozat nem tévesztendő össze Fede Alvarez Alien: Romulus című filmjével sem, amely az első és a második epizód között játszódik.

Kövess Minket!



Gamer szótár