Csalás miatt, érdemi bizonyíték nélkül tiltottak ki egy játékost az EPL-ről

Csalás miatt, érdemi bizonyíték nélkül tiltottak ki egy játékost az EPL-ről

A csapat menedzsere több átláthatóságot kért a rendezvényszervezőtől, azonban süket fülekre talált.

Furcsa csalási botrány tört ki a héten, miután egy tier 2-3-as rendezvényszervező, a European Pro League (EPL) csalással vádolta meg, majd kitiltotta versenyeiről a The Prodigies 24 éves játékosát, conssst. Az észt játékos nem éppen a brilliáns egyéni teljesítményeiről ismert, ehhez elég ránézni a HLTV-profiljára. Azonban január 15-én egy MOUZ NXT elleni demó vizsgálatára hivatkozva úgy döntött az EPL, hogy kizárják a The Prodigiest a tornáról.

Azóta pedig áll a bál, mert az EPL által prezentált videós bizonyítékok mindenre jók, csak nem elegendőek egy játékos elítélésére. Ha pedig ez sem lenne elég olaj a tűzre, akkor még ráadásul nem hajlandóak kommunikálni sem a csapattal a döntés hátteréről – ez ilyenkor bevett eljárás lenne. A The Prodigies mögött álló Prodigy Agencyt vezető Jerome Coupez napok óta azt állítja, hogy próbál kapcsolatba lépni az EPL-el, ám a rendezvényszervező nem kooperál. Így pedig nyilvános üzengetésbe torkollott az egész helyzet, ami valójában senkinek sem segít.

Az EPL a botrány kitörése után közzétett egy videót, ami elvileg azokat a felvételeket tartalmazza, amelyek alapján consss eltiltása mellett döntöttek. Ezt itt tekinthetitek meg:

Ezt követően Coupez úgy döntött, hogy segítségül hívja az Esports Integrity Commissiont (E-sport Integritási Bizottság, ESIC). A gondolat az volt, hogy hátha ők semleges félként képesek lesznek jobb munkát végezni a vizsgálódás terén, valamint békéltető szerepben feltűnni. Az EPL azonban nem kért ebből. Sőt, egyenesen odáig mentek, hogy azt mondták, a The Prodigies azzal fenyegeti őket, hogy rájuk küldik az ESIC-et. A rendezvényszervező azt is hozzátette, hogy nem ismerik el a bizottságot és annak döntéseit, mert nem tartják őket megbízható szervezetnek.

Az EPL ellenkezése egyébként annyiból helytálló, hogy az ESIC csakis a partnereit képes vizsgálni. Az European Pro League pedig nincs köztük, tehát az ESIC-nek egyszerűen nincs joga döntést hozni az őket érintő kérdésekben. Legfeljebb, ha nagyon unatkoznak, tehetnek egy nyilvános ajánlást consss kapcsán. Viszont ők is legfeljebb a demókhoz férhetnének hozzá, ha bizonyítékot akarnak keresni.

Időközben egyébként született egy másik videó is, ami szerint az EPL által videós bizonyítékként tálaltak nem helytállóak, mert nélkülözik a kontextust:

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy consss tagadja a vádakat, az EPL köti az ebet a karóhoz, Coupez és a szervezete pedig próbál egy jobb minőségű, átláthatóbb vizsgálatot kiharcolni. Mint ahogyan azt a Prodigy Agency feje többször is elmondta már, nem az az elsődleges probléma, hogy consss ténylegesen csalt-e vagy sem. Amennyiben 100%-ig bizonyítható egyik vagy másik véglet, ő szívesen közreműködik és megteszi a szükséges lépéseket, legyen szó akár az észt játékos megtartásáról vagy kirúgásáról. Coupez szerint a valódi gond azzal van, hogy anti-cheatek és alapos vizsgálatok helyett demókra hivatkozva tiltunk ki játékosokat, ezzel megpecsételve a karrierüket.

Ugyanis nem az EPL az egyetlen, ami ezt csinálja mostanság. Például a Major selejtezőin is rengeteg játékost manuálisan bannoltak a rendezvényszervezők, mert az anti-cheatjük nem tudta tartani a lépést a CS2-es csalásokkal. Tehát egyre gyakoribbá válik ez az eljárási rend, ami rengeteg veszélyt hordoz magában. Mert attól függetlenül, hogy consss vagy a Major kvalin játszók esetében melyik véglet igaz (consss esetében mi most nem foglalunk állást – a szerk.), előfordulhat, hogy tévednek a döntéshozók: valakit kitiltanak, akit nem kellett volna, valakit meg futni hagynak és még több kárt okozhat. Elég csak felhozni erre ropz vagy ZywOo példáit, akiket mindenki csalónak tartott az FPL-es meccseik miatt annak idején, aztán meg kiderült róluk, hogy ők a világ legjobb játékosai közé tartoznak.

Az, hogy az EPL nem működik együtt az érintett csapatokkal jobban egy ilyen súlyos vád esetében, szintén nagy baj. Ugyanis a fogadóirodák elveszíthetik a bizalmukat a versenyben, ha nem elég kiszámítható a környezet és sérül a kompetitív integritás. Mindkét aggályt kipipálja az, ha játékosokat tiltanak ki megfelelő bizonyítékok vagy átlátható kommunikáció nélkül. Mert így azt is nehéz megmondani, hogy esetleg volt-e valamilyen részrehajlás, ami a végső döntésükhöz vezetett. Ennek következménye hosszútávon az lehet, hogy nem lehet majd fogadásokat kötni ilyen botrányba keveredett rendezvényszervezők tornáira. Ezzel anyagilag ellehetetlenítve a résztvevő játékosokat is, mert ők így vagy úgy, de a fogadóirodáknak is köszönhetik, hogy kaphatnak például fizetést vagy nyereményeket.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár