Csalással vádolják a Major selejtezők egyik magyar résztvevőjét

Csalással vádolják a Major selejtezők egyik magyar résztvevőjét

A Team Rákosi 2017-es kalandjai óta nem láttunk hasonló megmozdulásokat.

Több ezer játékos próbálkozott meg a héten azzal, hogy bejusson a PGL Major Koppenhága európai zárt selejtezőibe. A magyar többségű PERA csapatának ez a második nekifutásra össze is jött, rajtuk kívül pedig biztosan ott lesz még a mezőnyben a SINNERS, a Heroic, az IKLA, az ex-ThunderFlash, a KOI, a fnatic és az Entropiq, miután ők is sikeresen vették az akadályokat. Azonban mint az már kvalik első napján is látszott, nem feltétlenül a csapatok tehetsége jelenti itt a legnagyobb veszélyt, hanem a technikai problémák és az Akros nevű anti-cheat esetlegessége.

Miről is van szó? Mint azt korábban írtuk, a Challengermode platformján szervezett nyílt selejtezők nagyon távol állnak a kiemelkedőtől. Az első napon csak csúszással tudtak elindulni a meccsek, de az ilyesmi megesik. Viszont az általuk használt csalásvédelem miatt többen arra panaszkodtak, hogy kidobálja őket a szerver és/vagy hatalmas a pingjük játék közben. Ezt azóta tudomásunk szerint sikerült megoldani. Azonban az elmúlt napokban többen kérdőre vonták azt is, hogy mennyire hatékony az Akros nevű anti-cheat. Bár kézzel fogható bizonyítékot a hét elején még nem láttunk arra, hogy ezzel valaki visszaélt volna. De a tegnapi forduló óta kering egy klip, amiben egy magyar játékos felettébb gyanúsan viselkedett.

Ezeket olvastad már?

Többek között Kassad, a BLEED edzője is megosztotta azt a felvételt, amelyen az unseen:> nevű magyar játékos valószínűleg a szellemekkel suttogva követi élete megérzését. Aláírjuk, az elbénázott HEG-től igen komikusá vált az egész jelenet. De aztán azzal az azonnal érkező T-rámpa kitolással tökéletesen el is adja a játékos, hogy valamilyen külső segítséget használ. Konkrétan a Team Rákosi 2017-es kalandjai óta nem láttunk hasonló megmozdulásokat. Persze hozzá kell tegyük, hogy ilyen és ehhez hasonló esetekből sajnos nem egy és nem is kettő volt már a héten, csupán ez lett a legfelkapottabb mindközül.

Az Akros azóta törölt tweetjében konkrétan azt nyilatkozta az anti-cheat készítője az ilyen esetek miatt, hogy már több mint 30 felhasználót kellett manuálisan kitiltaniuk, mert annyira elharapódzott a csalás a PGL selejtezőin:

„Több mint 30 csalót tiltottunk ki a verseny kezdete óta végleg az Akros által védett eseményekről. A csapatunk által felfedezett csalások szinte mindegyike kernelszintű vagy hardveres volt. Az automatizált elemzéseink és a beérkező esetek [manuális] vizsgálata alapján folyamatosan osztjuk ki az eltiltásokat. Egy nagyon fontos dolgot tanultunk az esemény során: a CS2-ben teljesen kontrollálhatatlanná vált a csalás.”

Csak mellékesen jegyeznénk meg, hogy a posztot közzétevő illető valószínűleg még csak olyan épületben sem járt, ahol PR-t oktatnak: egy anti-cheat szoftver közösségi oldalának a szájából nem hangzik valami bíztatótan a „kontrollálhatatlan csalás” kifejezést hallani. Még akkor sem, ha egyébként tökéletesen leírja azt, amit a selejtezők alatt láthattunk.

Kövess Minket!



Gamer szótár