ChatGPT-t használt a könyvéhez, irodalmi díjat nyert vele Japánban

ChatGPT-t használt a könyvéhez, irodalmi díjat nyert vele Japánban

Kudan úgy véli, hogy a ChatGPT segített neki kibontakoztatni a kreativitását, ezért a jövőben is szeretne „jó kapcsolatot ápolni” vele.

Nemrég osztották ki az Akutagawa-díjat, ami Japán legrangosabb iradalmi díjának számít. Az idei, 17. alkalommal egy Rie Kudan nevű szerző nyert. A 33 éves szerző műve annyira lenyűgözte az Akutagawa zsűrijét, hogy elmondásuk szerint „nehéz hibát találni benne”. Pedig minden jel arra utal, hogy azért egy nagy bökkenő még is volt a „tökéletes” regénnyel. Ugyanis Kudan a díj átvételekor beismerte, hogy „Tokyo-to Dojo-to” című regényét a ChatGPT segítségével írta – hívta fel a figyelmet rá a Telex az Euronewsra hivatkozva. 

Rie Kudan azt nyilatkozta a díjátadó ünnepségen, hogy a könyve mintegy 5 százalékát a mesterséges intelligenciával generált mondatok teszik ki, amelyeket szó szerint használt fel. Majd azt is hozzátette, hogy az MI-vel történő gyakori beszélgetései során a legintimebb gondolatait is elárulta a gépnek, a válaszai pedig olykor a regényben szereplő párbeszédekhez is ihletett adtak. Kudan úgy véli, hogy a ChatGPT segített neki kibontakoztatni a kreativitását, ezért a jövőben is szeretne „jó kapcsolatot ápolni” vele.

Ezeket olvastad már?

Kudan regénye egy elképzelt, bár közeli jövőben játszódik, ahol a mindennapok fontos részévé válik az MI. A Tokyo-to Dojo-to egy építész történetét követi, aki Tokióban egy tornyot épít bűnözők rehabilitációjához, ám a szerző eközben feltárja a társadalom törvényszegőkkel szembeni toleranciájával kapcsolatos kellemetlenségeit is. Arról vita folyik, hogy mennyire tisztességes az MI ilyen szintű bevonása egy részben arról szóló történet írásába. Azonban az Akutagawa-díj szervezete egyelőre nem kommentálta a történteket.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN