Egy új korszak hajnala: Taylor Swift, mint az AI elleni harc zászlóvivője

Egy új korszak hajnala: Taylor Swift, mint az AI elleni harc zászlóvivője

A mesterséges intelligencia által készített kompromittáló képek ezúttal a világ egyik leghíresebb emberét ábrázolják.

Emlékeztek még arra, hogy mekkora botrány volt abból, amikor az iCloud fiókjait feltörték a sztároknak? Egészen 2014-ig kell visszautazni az időben, amikor a Celebgate (aka Fappening) kirobbant. Azóta a mesterséges intelligencia olyan mértékben fejlődött tovább, valamint vált elérhetővé szinte mindenki számára, hogy nem kell kiszivárgott fotókra várni, ha ott a deepfake. A valóságtól teljesen elrugaszkodott, de mégis élethű helyzetben lehet bárkit ábrázolni, ami kifejezetten ingoványos talajt jelent. Mi garantálja, hogy a videóban tényleg XY beszél? Hogyan lehet bebizonyítani, hogy nem YX volt ott és akkor? Az egyre megtévesztőbb anyagok térnyerése megkérdőjelezhetetlen, de vannak azok az esetek, amikor valaki rossz emberrel húz ujjat.

Ezeket olvastad már?

PROTECT TAYLOR SWIFT

A közösségi médiában egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy Taylor Swiftet bizony meg kell védeni az egyre durvább deepfake képektől. Az AI-használók a világ legnépszerűbb énekesét, a Time tavalyi évében "év emberének" választott amerikai előadót választották ki célpontul, ami azért kifejezetten bátor húzás. Egyelőre a művésznő nem kommentálta az esetet, de egyre többen hisznek abban, hogy ez a botrány kell ahhoz, hogy gátat szabjanak a mesterséges intelligencia korlátozások nélküli terjedésének, a lealacsonyító és káros, manipulált videóknak, képeknek és egyéb formátumoknak.

Az egyik oldalon ott van az AI és az azt használó, egyébként káros, jogilag elég szürke zónában mozgó emberek tömege, a másikon meg a milliós Swiftie-tábor, Tay-Tay összes jogásza, valamint az általános közvélemény, amely elítéli az ilyen magatartást. A média manipulálása egy igenis komoly téma, amellyel mélységében kell foglalkoznia a szakembereknek. Az átlagpolgár számára több járható út van: fogyasztja az ilyen tartalmakat, létrehozza az ilyen anyagokat, jelenti őket, esetleg figyelmen kívül hagyja az egész jelenséget. Az biztos, hogy Taylor Swift az élharcosa lehet a deepfake AI elleni mozgalomnak, ha úgy dönt, hogy az arcát és hangját adja ehhez. Ha valaki, akkor ő tényleg felhívhatja a figyelmet a problémára és megmozgathatja az egész világot.

Kövess Minket!



Gamer szótár