Íme 5 remek film, amely az Arany Málna-díj keresztüzébe került

Íme 5 remek film, amely az Arany Málna-díj keresztüzébe került

Néha tényleg felteszi az ember a kérdést magában, hogy a gála szervezői vajon melyik filmet látták?

A szórakoztatóipar főszereplői mindig a díjakra vadásznak, ez pedig Hollywoodra különösen igaz. Ha a filmek világáró van szó, akkor azt hiszem nem hazudok, ha azt mondom, hogy sokan a fél karjukat is odaadnák egy aranyszoborér a kemény munkájukat követően. Bármennyire is megosztóvá vált mára az Oscar-díj, még mindig hatalmas elismerésnek számít a szakmán belül, azonban vannak olyan aranyszobrok is, amelyeket senki sem akar megnyerni. Ilyen például az Arany Málna. Az angolul The Golden Raspberry Awardsot, amit röviden csak Razzie-nak becéznek, szintén évente osztják ki, méghozzá Hollywood legrosszabb alkotásainak.

A rendezőktől a színészeken át a dalszerzőkig senki sincs biztonságban a megaláztatástól, ha egy igazán szörnyű teljesítményt szimbolizáló trófeát nyer el. Viszont a 'jó hír' az, hogy az Oscar-díjhoz hasonlóan az Arany Málna esetében sem mindig jogos az ítélet. Vannak olyan "győztesek", amik alapvetően nem rossz, sőt, a maguk nevében remek alkotások. Mindeközben bejelentették a 2024-es jelölteket is:

  • Az ördögűző: A hívő (The Exorcist: Believer)
  • Feláldozh4tók (Expend4bles)
  • Meg 2.: Az árok (Meg 2: The Trench)
  • Shazam! Az istenek haragja (Shazam! Fury of the Gods)
  • Micimackó: Vér és méz (Winnie-the-Pooh: Blood and Honey)

Ezek közül a Feláldozhatók negyedik felvonása tényleg pocsék, eléggé látszik rajta, hogy már Stallonénak is csak púp volt a hátán, és talán épp ezért sem vett részt nagyon a munkálatokban. A Shazam! Az istenek haragja valószínűleg azért került fel a listára, mert a kellemes első epizódot követően egy nagyon gyenge folytatás lett, a kasszáknál pedig hatalmasat bukott – a 125 milliós költségét követően összesen csak 134 millió dollárt termelt. Az ördögűző: A hívő szintén a gagyibb horrorfilmek közül való, és nem csak a kritikusok döngölték a földbe (Rotten Tomatoes: 22%, Metacritic: 39 pont), de a nézők is ritka csalódottan álltak fel a képernyő elől ((Rotten Tomatoes: 59%, Metacritic: 3.2 pont). A Micimackóból az előző alkotáshoz hasonlóan, horrorfilmet készíteni már önmagában egy badarság, még akkor is, ha kellemes meglepetésként hatott az első felvonás, és ennek köszönhetően már egy folytatás is készül hozzá. Jason Statham filmje viszont, a Meg 2.: Az árok nem érdemel egy helyet a listán. Az első sem vette komolyan magát és egy szórakoztató akciókomédiának mondható, és ez a második részre is igaz. A kritikusok ugyan a földbe döngölték, de a rajongók jól szórakoztak rajta, a Rotten Tomatoes oldalán kifejezetten erősen szerepel a maga 78%-ával. Na meg ki ne akarná látni, hogy Statham lerúg egy Megalodont?!

Ezeket olvastad már?

Továbbá kiegészítettük Statham kalandját további 4 alkotással, amelyek szerintünk szintén nem érdemelnének AranyMálnát:

Rambo 2

Sylvester Stallone az Arany Málna-gálákat illetően már díszvendég is lehetne, hiszen már 9-szer ítélték őt a legrosszabbnak. Bár nem ő rendelkezik a legtöbb győzelemmel, a legtöbb jelölést kapott színész irigylésre méltó címének mégis ő 'örülhet'.

1986 különösen rossz év volt Stallone számára emiatt. Nem csak a Rocky IV. részéért kapta meg ezt a díjat, de még a Rambo 2-vel is diadalmaskodott ezen a gálán, mint a legrosszabb színész. Ez abszolút érdekes, mert bár a Rambo második felvonása nagyban eltér a First Bloodtól, mégis egy rendkívül szórakoztató akciófilmnek mondható, ami a 80-as éveket olyan élvezetessé tette.

Wyatt Earp

Nagyrészt épp a 1993-as, kiváló Tombstone című westernfilmnek köszönhetően tekintenek úgy a Wyatt Earpre, mint egy kudarcra. A megítélésén az sem segít, hogy két Arany Málnát is bezsebelt már. Az egyiket a legrosszabb remake-ért vagy folytatásért, a másikat pedig a legrosszabb színészi alakításért kapta Kevin Costner a legendás törvényen kívüli megformálásáért. Lehet, hogy nem volt olyan meggyőző, mint Kurt Russell Earpként a Tombstone-ban, de Costner csodálatra méltó munkát végzett a klasszikus cowboy szerepében. Vannak jobb westernek, de ettől még a Wyatt Earp nem lesz rossz.

Con Air

Ez is egy érthetetlen ítélet, ugyanis sok mindent lehet szeretni a '90-es évek egyik nagyszabású klasszikusában, a Con Airben. John Malkovich zseniálisan aljas alakításától kezdve, Nicolas Cage izmain át egészen a frizurájáig, a Fegyencjárat az eltúlzott akciók korszakának egyik legkedveltebb darabja.

A Con Air egy rendkívül különleges kategóriában diadalmaskodott, szobrot kapott ugyanis az emberi élet és a közvagyon legmeggondolatlanabb semmibevételéért. Nyilván nem ez a legkínosabb a díjak közül. Az pedig egészen figyelemre méltó, hogy a Con Air How Do I Live? című dalát a legrosszabb eredeti dalának is jelölték ezen a gálán, miközben ugyancsak versenybe szállt az Oscarért is a legjobb eredeti dal kategóriájában.

A vasálarcos

A filmrajongók számára talán sokkoló hír, hogy még Leonardo DiCaprio sem immunis az Arany Málna-díjra. Ma már elképzelhetetlennek tűnik, hogy a legendás színész valaha is számításba jöhet egy ilyen díjkiosztó gálán. Pedig 1998-ban még bizony DiCaprio kapta meg a legrosszabb filmes párosnak járó díjat.

A párost DiCaprio és ő maga alkotta, hiszen ikreket játszott A vasálarcos című filmben. Elég csak megnézni a szereposztást –DiCaprio mellett feltűnik Jeremy Irons és John Malkovich is –, és rögtön rájövünk, hogy egy roppant élvezetes akciódrámát kapunk.

Kövess Minket!



Gamer szótár