Az Apple Vision Pro árnyoldala: életveszélyes is lehet a készülék

Az Apple Vision Pro árnyoldala: életveszélyes is lehet a készülék

Amennyire nagyszerű egy ilyen kütyü, olyannyira veszélyessé is válhat a használata.

Az Apple Vision Pro révén a fejünkre húzhatunk egy 'szemüveget' és elénk tárul a virtuális valóság, azonban ez a headset eltér a már eddig megismertektől, hiszen bárhol bármikor magunkra ölthetjük, így a nyílt utcán is élvezhetjük annak előnyeit. Bár mint minden eszköznek, ennek is vannak hátrányai, és egyes elemei kockázatot jelentenek az emberekre nézve. Ráadásul maga az Apple is egy külön bejegyzésben hívja fel a figyelmet a Vision Pro biztonságos használatára, amelyben például külön kiemelik, hogy a töltöttségre nagy figyelmet kell fordítani, mert ha lemerül a készülék azonnal le kell venni, mivel a kijelzője kikapcsol és elsötétül a világ a szemünk előtt.

Ezeket olvastad már?

Emellett több olyan dolgot is szeretnénk kiemelni az új technológiával kapcsolatban, amire tényleg érdemes hatványozottan odafigyelni:

1. Motion sickness (utazási betegség)

Az utazási betegség, orvosi nevén kinetózis egy tünetegyüttes, amit többnyire a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés közötti ellentétek okoznak – gondoljunk csak a tengeribetegségre, de előidézhető számtalan más módon is, például vidámparkban a hullámvasúton. A VR pedig egy immerzív élmény, ami azt jelenti, hogy az agy egymásnak ellentmondó jeleket kap a szemtől és a belső fültől. Ha a szemek mozgást érzékel, de a belső fül nem, akkor kialakulhat az utazási betegség.

2. A szem megerőltetése és fejfájás

Amellett, hogy a headsetek kizárják a természetes fényt és arra kényszerítik a szemet, hogy a virtuális képernyőre fókuszáljon, a fejhallgató nyomást gyakorolhat a szemre és a halántékra, ami eléggé megterhelő lehet a szervezetnek hosszútávon, de fejfájást is előidézhet.

3. Társadalmi elszigeteltség

A virtuális valóság hosszabb ideig történő használata társadalmi elszigetelődéshez vezethet, mivel az emberek kevesebb időt töltenek a valós világban.

4. Függőség

Már számítógépezés esetén is előfordulhat, de a virtuális világ hatására az emberek még jobban elhanyagolhatják kötelességeiket és kapcsolataikat, mivel ez stimuláló és menekülő élményt nyújthat számukra a hétköznapok elől.

5. Cyberbullying

A virtuális valóság (VR) használata megkönnyítheti az emberek számára mások zaklatását és megfélemlítését. A Vision Pro részeként pedig ez a szürreális élmény még valóságosabbá válhat.

6. Adatvédelmi aggályok

Ezek a headsetek már képesek még pontosabban nyomon követni a felhasználók szokásait, környezetét, tartózkodási helyét, és ennek következtében még több személyes információt gyűjthetnek tulajdonosaikról, melyeket aztán sokféleképpen fel lehet használni.

7. Biztonsági aggályok

A Vision Pro komoly biztonsági kockázatot jelenthet, mivel elterelheti a felhasználó figyelmét, korlátozhatja a látását, aki ezáltal nehezebben érzékelheti a környezetét. Ez balesetekhez, például megbotláshoz vagy eleséshez vezethet, de súlyosabb esetben akár az életével is fizethet valaki emiatt. Arról nem is beszélve, hogy egy szoftveres bug miatt a kamera által közvetített kép bármikor megakadhat.

Több sofőrről is készült már felvétel, hogy autóvezetés közben is ott volt a fején a headset, egyeseket közülük pedig le is tartóztatott már a rendőrség emiatt:

A VR-headsetek továbbá túlmelegedés esetén fel is gyulladhatnak.

Az Apple Vision Pro felhúzása előtt tehát nem árt, ha tisztában van az ember annak veszélyeivel. Ha bármilyen negatív mellékhatást tapasztal bárki is, például fáj a feje vagy megerőltette a szemét vele, akkor érdemes abba hagynia a viseletét. Fontos továbbá, hogy egyébként is csak mértékkel használja mindenki ezt a készüléket, hogy megóvja saját és mások biztonságát is.

Kövess Minket!



Gamer szótár