Egy 17 éves srác bucira verte a Counter-Strike világot

Egy 17 éves srác bucira verte a Counter-Strike világot

Azt mondták, hogy LAN-on nem lesz olyan jó. Azt mondták, hogy a top csapatok ellen nem lesz olyan jó. Azt mondták, hogy az IEM Katowice színpadán nem lesz olyan jó. Nos, igazuk volt: a fináléban még önmagát is felülmúlta a Team Spirit sztárja, donk.

Az IEM Katowice 2024 versenyét a Team Spirit nyerte meg, miután egy egyoldalú döntőben 3-0-ra verték a világ egyik legjobb csapatát, a FaZe-t. A Spirit hirtelen jött sikerének kovácsa egy 17 éves orosz srác volt – donknak ez volt az élete első tier 1-es tornája. A kimagasló online teljesítményei után pedig mindenki jogosan kételkedett abban, hogy LAN-on is lehetséges lesz-e mindaz, amit a CS2 megjelenése óta művel. A fiatal tehetség válasza azonban nem is lehetett volna egyértelműbb a kétkedők felé: tegnap este donk összehozta a Counter-Strike történelem legdominánsabb egyéni teljesítményét, ezzel megkoronázva minden idők legerősebb tier 1-es debütjét és a csapata győzelmét.

Tényleg nem túlzás azt mondani, hogy donkhoz foghatót a játék 25 éve tartó történelme során még nem láttunk. A legközelebb is az orosz játékos példaképe, a szintén rifler NiKo járt ehhez. A boszniai sztár a 2016-os IEM Katowicén 1,51-es ratinget hozott össze 5 pályán a MOUZ színeiben. De ha az összes tornát nézzük, akkor szintén ő volt eddig a rekorder: 2017-ben 1,70-es átlagot lőtt össze 7 pályán a 8 csapatos ESL New Yorkon. Vagyis ugyanolyan értékelést kapott akkor, mint most donk.

De a teljes képhez hozzátartozik, hogy ezek nem túl fair összeshasonlítások a kettejük között, mert donk 12 pályát játszott Katowicében. Sőt, ha még a play-int is számítjuk, akkor 15-re nő ez a szám. Mennyivel húzná le a play-in donk HLTV-rating átlagát? Nos, az a helyzet, hogy alig romlana így, mert még mindig 1,69 lenne! Ilyen vagy ehhez hasonló számokat még s1mple vagy ZywOo sem hozott össze soha, pedig ők AWP-vel játszanak, jelentősen több erőforrást, teret igényelnek és használnak ki a meccsek során, mint donk. Tehát a lehetőségeik is jobbak lennének elméletben ahhoz, hogy így játszanak. De mégsem tudnak.

Egyébként az IEM Katowice fináléja donkék egyoldalú győzelme ellenére is szórakoztató volt. Egyrészt azért, mert donk a legnagyobb nyomás alatt volt képes kifejteni a legnagyobb hatását, vagyis még saját magát is felülmúlta, miközben a Spodek arénába érkezők egyértelműen a FaZe-nek/a Spirit ellen szurkoltak. Másrészt azért is nehéz volt levenni a szemünket a képernyőről, mert karriganék szabályosan izzadtak a 17 éves srác ellen. Nagyon régóta nem láthattunk olyan jeleneteket, amelyekben a legendás dán irányító kifogy az ötletekből, elveszíti az önbizalmát. Olyan meg talán a 2018-as ELEAGUE Boston döntő óta nem történt, hogy egy meccs végén sírva fakad. És nem azért, mert hibákat követett el vagy rosszabbul hívott, mint szokott. Hanem azért, mert donk annyira kemény volt, hogy még a legjobb stratégiákat is képes volt kioltani két-három gyors fejessel.

A héten induló RMR-ek, illetve a márciusi PGL Major Koppenhága előtt nagyon úgy fest, hogy a Spiritre nincsen gyógyszer. A verseny előtt ugyanis mindenki azt gondolta, hogy majd a LAN-környezet és a keményebb csapatok miatt gyengébb lesz. Amikor kiderült, hogy az sem hatja meg, ha a FaZe ellen kell játszania (a csoportkörben is találkoztak ugyebár), akkor kezdtek igazán félni az emberek. Ám még itt is volt egy rövid pillanat, amikor a Counter-Strike 2-es frissítés, valamint a katowicei színpad donkra mért negatív hatásaiban bíztak a csapatok. Azonban ez sem jött be, mert a rájátszás alatt is csak egyre jobb és jobb lett. Szóval ezen a ponton már azt is kijelenthetjük, hogy ha csak nem történik valami katasztrofális dolog a Team Spirittel, akkor már most félig a zsebükben van a Major.

Ezeket olvastad már?

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!



Gamer szótár