21 milliárdos versennyel térne vissza Putyin az e-sport térképre

21 milliárdos versennyel térne vissza Putyin az e-sport térképre

A Games of the Future-t Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök jelentette be tavaly márciusban. De mi is ez egyáltalán? És miért fontos a két elnöknek az e-sport?

Néhány hónapja már foglalkoztunk azzal a törvénnyel, amelyet Oroszországban hoztak a célból, hogy a 2022-ben kitört orosz-ukrán háború óta bevezetett szankciókat kikerüljék az e-sport világában. Az akkori értesülések szerint az állhatott a törvény mögött, hogy az oroszok a februárban esedékes kazanyi Games of the Future fesztivál előtt nem tudtak megegyezni a Valve-val a játékaik használatáról a tornán. Ugyanis a szankciók miatt az amerikai kiadó „figyelmen kívül hagyta a megkereséseiket” az ügyben. Az ilyen jellegű jogi kérdéseket megkerülő törvényen túl azonban vannak más érdekességek is még a verseny körül, amelyet maga Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök jelentett be tavaly márciusban.

Az Esports Insider remek cikket írt az eseményről, a következőkben ezt vesszük alapul a legfontosabb kérdések megválaszolásához. Szóval kezdjük azzal, hogy mi az a Games of the Future? szervezők szerint ez egy „figitális” sportokra építő koncepció, tehát lesz itt e-sporton túl fizikai aktivitást igénylő tevékenység is. A lényeg és a figyelem azonban egyértelműen az e-sportokra irányul majd. Nem véletlen, hogy többek között olyan, a régióban népszerű játékokat választottak, mint a Dota 2, a Counter-Strike 2 vagy a Mobile Legends: Bang Bang. De hivatalos engedélye ezek használatára nincs a szervezőknek – ezért írták az imént már említett törvényt.

De kik is a szervezők? Nos, a sztori itt kezd érdekessé válni, ugyanis az orosz és/vagy a kínai állam a válasz erre a kérdésre. A versenyről először még 2022 júniusában beszélt egy orosz miniszter, Dmitrij Csernisenko. 2023 márciusában pedig jött egy újabb bejelentés, amelyet a két ország elnöke írt alá. Eszerint Kína támogatni fogja az eseményt, mert nem ért egyet azzal, hogy Oroszországot kizárták a nemzetközi sporteseményekről. De a nyílvános támogatáson túl nem egyértelmű, hogy a kínai kormány hogyan járul hozzá a Games of the Future-höz, mert a kazanyi torna finanszírozása látszólag az oroszokra hárult. Február 8-án pedig csak egy olyan bejelentés érkezett Hszi Csin-pingtől, miszerint kínai versenyzők is megjelennek majd Kazanyban. Ezen kívül annyi merült még fel Putyin részéről, hogy 2026-ban Kína rendezze a következő Games of the Future-t, de egyelőre itt ki is merül a kínai szál.

Ezeket olvastad már?

Tavaly decemberben írta alá Putyin azt a törvényt, ami lényegében megalapozta a Games of the Future-t. Ebben forintra átváltva 21 milliárdos támogatást nyújtott az orosz kormány a rendezvényre. De a különböző hivatalos források sem tudnak biztosat mondani arról, hogy ebből mennyit fordítanak a nyereményalapra: a weboldaluk szerint az ötödét, az orosz állami hírügynökség szerint majdnem a felét.

Bár Putyin számára kiemelten fontosnak tűnik a Games of the Future, nyilván nem ő felel a rendezvényért. A projekt vezetője Dmitrij Csernisenko, az orosz turizmusért, sportért, kultúráért és kommunikációért felelős miniszter. Csernisenko, mint sok más állami vezető, rajta van a nemzetközi szankciós listákon. De ő már korábban is bajba került azért, mert szerepe volt a 2014-es Téli Olimpián kirobbant doppingolási botrányban. Csernisenko azonban nem csak a kormányt képviseli a Games of the Future-ön. Ugyanis a két legfőbb támogató az Oroszországi Vasutak (RZSD) és a Gazprom lesznek, melyeknek Csernisenko igazgatósági tagja. Ezen kívül szponzor lesz még több másik, az államhoz közeli vállalkozás, így a Gazprom-Neft, a YOTA, az Interros, a VK Play és a Liga Stavok is.

Rendben, rendben, de mégis ki fog játszani ezen a versenyen? Ez a 21 milliárdos kérdés. A Mobile Legends: Bang Bang tornán állítólag 17 ország 150 játékosa vesz részt. Az orosz hírügynökség szerint Kínából, Szingapúrból, Egyiptomból, Szíriából, Belaruszból, Indonéziából, Malajziából, Laoszból, Thaiföldről, Mongóliából, Mianmarból, Németországból, Szaúd-Arábiából, a Fülöp-szigetekről, Törökországból és Kambodzsából érkeznek játékosok. De mint kiderült, eredetileg több mint 100 országnak küldtek meghívást, szóval a nagy pénznyeremény ellenére hatalmas érdeklődés nem mutatkozott az iránt, hogy Oroszországban játszanak az emberek. Akik pedig részt vesznek majd, azok látszólag a saját döntésükből teszik ezt, nem pedig államok vagy országos e-sport szövetségek közötti összefogások részeként.

A kazanyi olimpiai falu épületei, ahol a csapatokat elszállásolják majd

A Dota 2 esetében is ugyanez történt, bár ott volt néhány változás az eredeti bejelentések óta. Például az Invictus a G2-s partnerségét eltitkolva érkezik, mert az európai szervezet nem szerette volna a nevét adni a versenyhez, hiába közösen dolgoznak a csapattal. Az amerikai Nouns, a norvég Heroic és az Egyesült Arab Emírségekben alapított Nigma Galaxy pedig úgy döntöttek a meghívás után, hogy inkább visszalépnek. A PR mellett azonban fontos szempont a csapatok számára az is, hogy ha indulnának, akkor hogyan hoznák ki a pénzt az országból. Ugyanis a szankciók miatt a nyugati csapatok nem üzletelhetnek az orosz bankokkal, ami miatt bonyolulttá válhat az, hogy rubelben fogadjanak el nyereményeket. Persze ezek a szankciók országonként eltérhetnek, a korábban felsoroltak között pedig több olyat is találunk, amelyek esetében ez a probléma megkerülhető.

Ami pedig a Counter-Strike 2 tornát illeti, erről szinte semmit sem tudunk. A Games of the Future elvileg jövő hétfőn, azaz február 19-én kezdődik és március elejéig tart. Ami biztos, hogy a CS2 egy lasertag versennyel összevonva lesz „figitális”. De hogy ki fog ezen játszani, azt nem tudni. A legjobb esetben is az történhet majd, hogy az orosz csapatok mellett feltűnik majd a korábban felsorolt országokból néhány tier 2-5-ös felállás. Azonban a szervezők sem kommunikálnak egy ideje erről a részéről a tornának. Ezért lehet, hogy érdeklődés hiányában a háttérbe szorították vagy egyszerűen elengedték a CS2-t, mert az összes jó csapat olyan országokból származik, amelyek szankcionálták Oroszországot.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ön tudja, hogy mire szolgál az öltönyök második zsebe?

Talán már Ön is észrevette, hogy az öltönyök zakóján van egy kicsi, bevágott zseb, ami hagyományosan a jobb oldali zseb felett helyezkedik el, és valószínűleg végig futott az agyán a gondolat, hogy vajon miért is került oda, és milyen célt szolgál.