Kockázatos törvénnyel kerülné meg a Valve-ot az orosz kormány

Kockázatos törvénnyel kerülné meg a Valve-ot az orosz kormány

Ha a Valve-nak nem kell a pénz a CS2 és Dota 2 jogokért, akkor az oroszok majd szétosztják otthon.

Az orosz-ukrán háború tavaly februári kitörése óta számtalan cég egyszerűen nem üzletel az oroszokkal. Ez az élet minden területét, így az e-sportokat is érinti. Például a Virtus.pro hónapokon át nem játszhatott a medvés logó alatt 2022-ben, mert tiltólistán volt az akkori tulajuk. Ezt csak úgy sikerült megoldani végül, hogy egy örmény üzletember kivásárolta az orgot. Ami viszont ennél is fájdalmasabb a helyi e-sportnak, hogy korábban minden játékban volt évente legalább egy nagy nemzetközi verseny Oroszországban, de ez 2022 óta tabunak számít.

A profi versenyszervezéshez elengedhetetlen a játék jogait birtokló kiadó beleegyezése. Vagyis nem elég a rendezvényszervezői szándék, ami szintén alacsony, de ez részletkérdés. Az orosz sportminisztérium ezért előkészített egy új törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a helyi rendezvényszervezőknek, hogy a videójátékok kiadóinak beleegyezése nélkül tartsanak e-sport versenyeket Oroszországban – írja az Escorenews. Az értesülések szerint az állhat a döntés mögött, hogy az oroszok a februárban esedékes kazanyi Games of the Future fesztivál előtt nem tudtak megegyezni a Valve-val, mert az amerikai kiadó „figyelmen kívül hagyta a megkereséseiket” az ügyben.

Ezeket olvastad már?

Az említett tornán a Counter-Strike 2 és a Dota 2 lesznek a húzócímek. Tehát érthető, hogy az oroszok miért akarják megkerülni a Valve-ot, hiszen e két játék nélkül valószínűleg senkit sem érdekelne az esemény. Azonban a megoldásuk nem áll valami stabil lábakon. A törvényjavaslat ugyanis azzal oldaná meg a jogi problémát, hogy létrehoznának egy alapot, ahová kifizetik az engedélyszerzés árát. Ha három éven belül bejelentkezik ezért az arra jogosult cég – ezesetben a Valve –, akkor kompenzálni tudják őket. De amennyiben letelik ez a három év, akkor az oroszországi e-sport szövetség vagy orosz videójáték-fejlesztők kapják meg az összeget támogatásként.

Az orosz Kommersant nevű lap megkérdezett ezzel kapcsolatban egy szakértőt, aki a következőt mondta az Escorenews fordítása alapján:

„Kétféle típusú engedély létezik az e-sport eseményeknél: a nyílt engedély és a közvetlen megegyezés a kiadóval. A nyílt engedéllyel működő versenyeknél minden kiadói feltételnek meg kell felelni, ami korlátozásokat tartalmazhat a nyereményalap méretét, a közvetítést vagy a jegyeladásokat illetően. Egy közvetlen megegyezéshez fizetni kell a szellemi tulajdon birtokosának az engedélyért.”

A szakértő szerint az orosz sportminisztérium beavatkozása azért is problémás lehet, mert akik ilyesfajta, engedéllyel nem rendelkező tornán vesznek részt, azokat a játék kiadója akár el is tilthatja a nemzetközi tornáktól, hogy ezzel visszavágjon a jogi sérelmekért. Mivel a kazanyi versenyen vélhetően csak orosz származású játékosok vesznek részt, ez a kockázat elsősorban őket érintheti majd.

Kövess Minket!



Gamer szótár