A Riot, a Valve és a BLAST is elhalasztja versenyeit az orosz–ukrán konfliktus miatt

A Riot, a Valve és a BLAST is elhalasztja versenyeit az orosz–ukrán konfliktus miatt

A konfliktus miatt nem tudnak selejtezőket tartani a régióban, a BLAST nem hív meg orosz csapatokat a jövőben, a NAVI elszakad az orosz tulajoktól.

Az orosz–ukrán konfliktus kitörése óta gazdasági, utazási és – jellemzően sportokon keresztül – kultúrális elszigetelést eredményező szankciókat jelentettek be országok Európában és Észak-Amerikában egyaránt Oroszország megfékezésére. Lapunknak nem tiszte ezek hatékonyságát fejtegetni. Viszont a mai napra elértünk odáig, hogy az e-sportok világába is begyűrűztek a nemzetközi futballban látható megoldások. Ez azt jelenti, hogy több kelet-európai rendezvényt határozatlan időre elhalaszt vagy töröl a Valve (Dota2), a Riot Games (LoL és Valorant) és a BLAST (CS:GO). Utóbbi ráadásul orosz szervezetek játékosainak részvételét is gátolná a tavaszi szezon Showdown szakaszától kezdődően, ami arra kényszerítheti az érintetteket, hogy minél hamarabb eligazoljanak máshová.

Elsőként a Riot Games jelentette be és a Ginx.tv számolt be róla, hogy határozatlan ideig elhalasztják a League of Legends Continental League és a Valorant Champions Tour EMEA régió harmadik hetének mérkőzéseit. Mindkét esetben azt mondták, hogy lesznek új dátumok, de ezek a cikk írásakor még nem jelentek meg. Hétfőn pedig az EPICENTER a Valve kérésére elhalasztotta a DPC Eastern European Spring Tour nevű bajnokságát a kvalifikációkkal együtt. Ezen a versenyen 23 orosz és 10 ukrán játékos venne részt, de egyelőre nem tudni mi lesz velük, ha egyáltalán megtartják majd a tornát.

A legkeményebbnek tűnő lépést azonban a BLAST tette a CS:GO versenyeivel kapcsolatban kedd délben: nem hívnak meg orosz szervezeteket a versenyeikre az előrelátható jövőben és elmarad a CIS-selejtező is a tavaszi szezonra. Utóbbi érthető lépés, ugyanis ezt az ukrán WePlay tartja rendszerint, így nem megoldható a háborús konfliktus miatt a szervezés. Viszont az orosz szervezetek eltiltására nem volt még példa az e-sportok világában. Luís Mira állítása szerint a döntés nem vonatkozik a NAVI-ra, mert az egy ukrán org, hiába játszik három orosz a csapatban. Azonban bajban lehet többek között a Virtus.pro, a Gambit, a forZe és a Spirit, akik nem BLAST-partnerek, tehát a Showdownon keresztül juthattak volna be a tavaszi szezonba, ahová most már nem kaphatnak meghívást.

A gyakorlatban ezek a csapatok aligha vettek volna részt a BLAST Spring Finalon. A már érvényben lévő nemzetközi szankciók miatt az orosz szervezetek kifizetése is nehézségekkel járna, a vízumszerzésről nem is beszélve. Tehát van egy csomó technikai buktató, ami miatt valószínűleg nem is tudták volna az orosz szervezetek e-sportolóit meghívni, még ha akarják sem. Viszont a BLAST úgy döntött, hogy a kommunikációjában kevesebb részletet árul el a logisztikai problémákról, amik a háború és a szankciók velejárói, és inkább a közhangulatot próbálja megragadni az erős fogalmazással és értékítélettel:

„Az Ukrajnában zajló konfliktus miatt az előrelátható jövőben nem hívunk meg orosz csapatokat a rendezvényeinkre.” – írják a szűkszavű bejelentésben.

Mert valójában a lépésük az e-sport világgazdaságra mért jelentéktelen hatásából kiindulva csakis a játékosokat bünteti, ráadásul nem csak oroszokat. A Virtus.pro példáját nézve lett (Yekindar) és kazah (buster, Qikert) játékosok is kénytelenek lesznek új szervezet után nézni, ha játszani szeretnének a jövőben. A nagy kérdés, főleg a szaúdi felvásárlás és a monopólium közeli helyzete miatt az, hogy hogyan lép minderre az ESL.

A Pro League jövőhéten indul, a VP és a Gambit is biztos résztvevőnek számítottak még egy héttel ezelőtt, de nem tudni tényleg ott lesznek-e, ugyanis sem a szervezők, sem a szervezetek nem nyilatkoztak erről. Az EPL LAN-on lesz Németországban, ezért nem sok esély van rá, hogy orosz állampolgárok Oroszországból beutazhatnak majd az eddig megszokott sebességgel az országba, ha egyáltalán. Amennyiben az ESL is hasonlóan kemény döntést hoz mint a BLAST, úgy a régió kiszorulna a CS:GO-ból a tavalyi domináns évük után. Ugyanígy ismeretlen egyelőre a Valve és a PGL lépése az Antwerpen Major kapcsán, amelynek EU selejtezőin résztvesznek a CIS-csapatok is, valamint EU RMR-jain Romániában LAN-on szerepelne többek között a Gambit vagy a Virtus.pro is áprilisban.

Sokan kritizálták a BLAST lépését és kommunikációját a témában, köztük Thorin is. Ugyanis a BLAST két évvel ezelőtt együtt akart működni a szaúdi NEOM-projekttel, ami csak jelentős közösségi nyomás miatt nem történt meg, és az sem zavarja őket, ha amerikai csapatok vesznek részt a versenyeiken „bárkit is bombázzon le holnap az USA. Ezzel szemben az orosz orgokat és a játékosokat büntetik a kormányuk tettei miatt és lényegében arra kényszerítik az e-sportolókat, hogy hagyják el a régiójukat. Az abszurditást és értelmetlenséget pedig jól jelzi Thorin szerint, hogy a VP már említett lett és kazah játékosai nem játszhatnak majd, mert orosz orgban vannak, de három orosz a NAVIból játszhat, mert ukrán a szervezetük. A probléma szerinte onnan ered a BLAST bejelentésében, hogy nem mondták ki az okokat, nem magyarázták el a döntést, csak lényegében beleálltak az oroszokba „ingyen internetes státuszpontokért”.

A NAVI helyzete a BLAST bejelentésétől függetlenül megváltozott időközben, ugyanis hiába vannak Ukrajnában bejegyezve, egészen eddig az orosz ESFORCE Holding tulajdonában álltak. Ma azonban bejelentették, hogy ennek vége. „Amíg a NAVI alkalmazottai és játékosai óvóhelyeken töltik napjaikat, addig az ESFORCE Holding nyilvánosan tagadja az Ukrajnában történő borzalmakat” – írták közleményükben. A NAVI szerint ez „elfogadhatatlan és embertelen”, ezért felfüggesztik minden együttműködésüket. Ez mindenképpen pozitív fejlemény abból a szempontból, hogy így kevésbé érinthetik őket a jövőben a szankciók, amíg nem változik a status quo. Azonban ugyanez az ESFORCE Holding a tulajdonosa a Virtus.pro-nak is, akiket már most is erősen korlátoznak a szankciók, de az erősebb orosz kötődésük miatt nem tudni, hogy megtehetik-e egyáltalán azt, amit a NAVInak most sikerült, és ez hogyan hat majd a világ tíz legjobb Counter-Strike csapatának egyikére.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!