Megjöttek a Dűne 2 első kritikái: megszületett a tökéletes sci-fi?

Megjöttek a Dűne 2 első kritikái: megszületett a tökéletes sci-fi?

Már most borítékolható, hogy ez az év egyik legjobb filmje, de azért a Deadpool 3-nak lesz ehhez még egy-két szava.

A Dűne első része alighanem meglepte a rajongókat, hiszen Dennis Villeneuve nagyszerűen nyúlt a forrásanyaghoz, és egy pompás filmet rakott össze 2021-ben. Nem elég, hogy nagyon bejött a kritikusoknak, a nézők is szinte el voltak ájulva tőle, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Rotten Tomatoes oldalán megjelenő értékelések (kritikusok: 83%, felhasználók: 90%).

Ezeket olvastad már?

A hype pedig csak fokozódik, miután egyre közeledünk a hivatalos premierdátumhoz. Nálunk február 29-én mutatják be a filmet, azonban az első sajtóvetítéseket már most megtartották, és ezek alapján úgy tűnik, hogy megszületett a közel tökéletes sci-fi. A véleményeket tekintve egészen elképesztő az egyetértés, és ennek folyamán nem túlzás azt állítani, hogy Villeneuve összehozta az év egyik legjobb alkotását.

A Frank Herbert regényének második felét feldolgozó Dűne: A második részben visszatért a két főszereplő is: Timothée Chalamet (Paul Atreides), Zendaya (Chani). Hozzájuk csatlakozott az Oscar-jelölt Florence Pugh, Austin Butler és Christopher Walken is, akik Irulan hercegnőt, Feyd-Rautha Harkonnent és IV. shaddam császárt alakítják.

Ritka eset, mikor egy folytatás jobban sikerül az első felvonásnál, az pedig még szokatlanabb, ha sokkal jobban kedveli azt a közönség. Most azonban ez történt, ugyanis a Dűne: A második rész 97%-on áll a Rotten Tomatoes oldalán több, mint 100 értékelés után. Ez pedig óriási ugrás az elődhöz képest.

Ez a növekedés több különböző tényezőnek is betudható. A 2021-es Dűne, mint a történet első fele, leginkább a világ felépítésére koncentrált, és emiatt gyakran kritizálták, hogy lassú a tempója, és időnként meggyűlt a baja Herbert nehézkes forrásanyagának megjelenítésével. A második rész kritikái alapján a folytatás nem szenved ugyanezektől a problémáktól. A rendező végre egyenesen belecsapott Herbert regényének második felébe, és végül eljutott az epikus csúcsponthoz is. Ezt maga Villeneuve is kihangsúlyozta, és elmondása alapján beigazolódott, hogy a második felvonás jóval akciódúsabb, és inkább egy epikus háborús filmre emlékeztet.

A másik pozitivum, hogy miután az első filmben csak keveset szerepelt Zendaya (Chani), most sokkal több időt kapott, hiszen a Paul-lal közös története is a középpontba került. A kritikusok emellett nem győzték dicsérni az Austin Butler által életre keltett gonoszt, Feyd-Rautha-t, ami szintén egy fontoss tényező, hogy a Dűne: A második rész ennyire tetszett a sajtó munkatársainak.

Kövess Minket!



Gamer szótár