SkyShowtime: Mi történt a Halo első évadában?

SkyShowtime: Mi történt a Halo első évadában?

Spoileresen mesélünk az első évadról, így gyorsan képbe kerülhetsz a Halo első évadával.

Múlthéten a SkyShowtime vendégszeretetét élvezve nézhettük meg a Halo 2. szezonjának első két részét moziban és bár spoilerezni nem szeretnénk a látottakból, higgyétek el, elég ütősen kezd a második évad, ami az első két epizód láttán sokat fejlődött az első évadhoz képest. Pedig már a debütáló évad sem volt rossz anno, hibái ellenére is szerethető volt, hiszen erősségei jóval többet nyomtak a mérleg nyelvén, mint gyengeségei. Nemrég össze is gyűjtöttük a sorozat 5 olyan erősségét, amik miatt izgatottan vártuk anno az első évad részeit és amik miatt ugyanolyan izgalommal várjuk a legújabb epizódokat is.

A második szezon 8 epizódot számol majd, amikből az első három máris látható a SkyShowtime kínálatában, a többi pedig a következő menetrend szerint érkezik majd. Ám mielőtt még belevetnénk magunkat a Halo 2. évadának epizódjaiba, vegyük mi történt eddig! Előre szólunk, a következő sorok spoileresek az első évadra, innentől csak olvass tovább, ha gyorsan képbe akarsz kerülni az első szezon tartalmával.

Ezeket olvastad már?

A széria története 2552-ben, a Madrigal nevezetű bolygón veszi kezdetét, ahol épp a Covenant erői igyekeznek múlt időbe tenni egy UEG-kolóniát, hogy megszerezzenek egy, a planétán található ereklyét. Nemsokkal a támadás után azonban megérkeznek a UNSC elit harcosai, a Spartanok, és percek alatt pontot tesznek a mészárlás végére, amit csupán egyetlen ember, Kwan Ha él túl. A lányról hamar kiderül, hogy a kolónia és egyben a UNSC elleni csoportosulás vezetőjének gyermeke, ennél is fontosabb azonban, hogy a Silver Team irányítója, Master Chief kapcsolatba lép az imént említett titokzatos tárggyal, amit aztán vissza is visz a főhadiszállásra, méghozzá a Madrigal függetlensége mellett kiálló Kwan társaságában. Az ezúttal egyáltalán nem arctalan protagonista a Spartanok létrehozásáért felelős Catherine Halsey-t is tájékoztatja az idegen eredetű ereklyéről. A UNSC eközben arra készül, hogy eliminálja a támadás egyetlen túlélőjét, így Chief a lelettel és a lánnyal együtt megszökik a bázisról. Dr. Halsey a csapat többi tagját küldi a páncélba bújt harcos után, aki egykori barátjánál, Sorennél lel menedéket a The Rubber nevet viselő kolónián.

Mindeközben a Covenant fővárosában High Charityben is történnek az események, a sorozat motorját beröffentő csata idegen túlélője ugyanis részletesen leírja a Prófétáknak a barlangban történt eseményeket, valamint azt, hogy milyen reakciót váltott ki az ereklyéből a főhős érintése. A beszámoló pillanatok alatt felkelti a Covenant között élő ember, Makee figyelmét, aki önként vállalja, hogy visszaszerzi a kulcskő névre hallgató tárgyat és megöli Master Chiefet. A rövid kitérő után visszatérünk Sorenhez, aki elkíséri Johnt az idegeneket behatóan ismerő Reth-hez. A találkozónak azonban nem lesz jó vége, mivel a férfi azt javasolja a főszereplőnek, hogy végezzen magával, ezzel megakadályozva a nálunk sokkalta fejlettebb civilizáció tervét. A kíváncsiság persze nagy úr, így a legendás karakter úgy dönt, visszatér a főhadiszállásra, Kwant pedig régi ismerősére bízza. A UNSC természetesen nem felejtette el a korábban történt parancsmegtagadást, John ezért azonnal rácsok mögött végzi, a kulcskő pedig Halsey felügyelete alá kerül. A lángelmétől egyébként szintén nem áll távol a feljebbvalók ignorálása, hiszen nem csupán klónozza magát, de elkezd dolgozni a Cortana nevű MI-projekten is, melynek célja, hogy fokozza a Spartan katonák hatékonyságát. Míg a briliáns kutató a tudományos áttörésein ügyködik, lányára, Mirandára bízzák az ereklyét, Halsey pedig nem meglepő módon Master Chiefen teszteli a játékokból már jól ismert mesterséges intelligenciát, méghozzá lenyűgöző eredményekkel.

Az események eddigre minden fronton alaposan mozgásba lendülnek, mivel Makee is megérkezik a Gladius nevű hajó fedélzetére, körmönfont tervének első lépését pedig senki nem éli túl a fedélzeten. Míg a nő egyre közelebb kerül a hőn áhított céljához, derék hősünk eltávolítja az érzelmek elfojtásáért felelős hormonális kapszuláját, a szabályosnak éppenséggel nem nevezhető procedúra után pedig valósággal felszabadul, amit mi sem bizonyít jobban annál, minthogy a kulcskövet megérintve rájön, van még egy ereklye, melyet ő maga is látott még fiatalkorában. A nem mindennapi felfedezésről természetesen Halsey-t is tájékoztatja, méghozzá azzal a szándékkal, hogy együtt látogassák meg az Eridnaus 2-t, ahol a tárgy található. Eközben a Silver Team egyik tagja, Kai szemtanúja volt Master Chief rögtönzött műtétjének, majd úgy dönt, ő maga is eltávolítja a robot üzemmódot biztosító ketyerét.

A csapat vezetője aztán sikeresen landol a látomásaiban szereplő planétán, az emlékei azonban cserbenhagyják, mivel a tényleges kulcskő helyett csupán régi rajzokat talál a küldetés céljáról, valamint egy titokzatos gyűrűről, melynek láttán könnyedén libabőrössé válhat az egyszeri rajongó. A hátrahagyott ifjú lázadó és bölcs segédje közben megérkeznek Madrigálba, ahol az apja egyik tábornoka elmondja a lánynak, hogy az ellenállást leverték, így felesleges tovább küzdenie. Nagy kár, hogy ezt a sztorit pont akkor kezdik el erőltetni az alkotók, amikor felpörögnek az események, hiszen Cortana hathatós segítségével még mélyebbre sikerül merülnie a főszereplőnek a múlt bugyraiban, így megtudja, hogy Halsey már gyermekkorában is találkozott vele, a teljes igazságra viszont csak egy picivel később derül fény. A nagy relevációk közepette Miranda is fontos felfedezést tesz a kulcskővel kapcsolatban, a csapat többi tagjával ugyanis semmilyen formában nem lép kapcsolatba az eszköz, így biztossá válik, Master Chief valamilyen módon különbözik tőlük.

A történet fonalai itt már elég sűrűn elkezdik váltogatni egymást, mivel csakhamar vissza is ugrunk Madrigálba, ahol épp Kwan nagynénje mesél a lázadásról, valamint a sivatagban található rejtélyes csoportról, ami talán választ adhat a hősnő kérdéseire. Az anekdotázásnak azonban csúnya vége szakad, a környéket vasmarokkal irányító Vinsher  egyik bérgyilkosa ugyanis megöli a rokont, és a lánnyal is végezne, ha nem lépne közbe Sori, az oltalmazó. A sztori fogaskerekeit mozgató Chief végül rátalál a második kulcskőre, a felfedezés után pedig nem csupán Halsey, de Miranda, valamint apja, Jacob Keyes kapitány is az ásatásra megy, hogy az első sorból figyelhessék a munkálatokat. John közben megtudja, hogy Kai is eltávolította a kapszuláját, így arra utasítja, térjen vissza a hajóra, mivel ilyen állapotban nem alkalmas a harcra.

Ellentétben Kwannal, aki, miután nem tudnak egyezségre jutni, gond nélkül leüti a társát, hogy egyedül eredjen a nagynéni által említett sivatagi társaság nyomába. A galaxis némileg fontosabb pontján pedig még nagyobb fordulatszámra kapcsolnak az események, köszönhetően a főhős kíváncsi természetének, aki megérinti az elsőnél némileg nagyobb tárgyat, így pedig rájön, hogy bizony maga Halsey ragadta őt el a szüleitől, ergó az egész élete egy hazugságon alapul. Értelemszerűen kérdőre is vonja a nőt, az összetűzés pedig odáig fajul, hogy a doktor a férfi ártalmatlanítására utasítja Cortanát, aki kérdés nélkül eleget is tesz a parancsnak. A kővel való érintkezésnek viszont súlyosabb következményei is lesznek annál, minthogy fény derül a múlt titkaira, hiszen Makee is kapcsolatban áll az ereklyével, így könnyedén elárulhatja a Covenantnek az emberek pontos helyzetét. Ebből az eseménysorozatból kerekedik ki aztán az egész évad talán leglátványosabb csatajelenete, amit sajnos az idegenek győzelmét hozza, mivel Master Chiefnek a kissé labilissá vált Kai-t kell megmentenie ahelyett, hogy a kő nyomába eredne. A diadalittasan távozó ellenség azonban váratlan ajándékkal lepi meg a UNSC-t, hátrahagyja ugyanis Makee-t, akiről senki sem sejtheti, hogy igazából egy trójai faló, aki az egész faj vesztét okozhatja.

A főhadiszállásra visszatérve John Halsey hidegre tételével próbálja meg letesztelni Cortana befolyását, és csak akkor áll le, amikor megbizonyosodik róla, hogy az MI-nek nincs abszolút irányítása. Nem meglepő módon az idegenek által hátrahagyott fogoly is akcióba lendül, elhiteti ugyanis a főhőssel, hogy segít visszaszerezni a második ereklyét, miközben felhívja a figyelmet a kettejük között található kapocsra. A UNS eközben kérdőre vonja Halsey-t, a Spartan katonák közelmúltbeli viselkedése miatt, Paranogsky pedig a tudóst teszi meg bűnbakká a bizottsági vizsgálat során. A kihallgatás keretében aztán Chief is kifaggatja a nőt az elrablásával kapcsolatban, azt viszont egyikük sem tudja, hogy Miranda, Jacob és Paranogsky is jelen vannak a teremben, csak épp hologram formájában. Miután Halsey megnyílik, az admirális felmenti őt a szolgálatai alól, a projektjeit pedig Mirandának adja, ami értelemszerűen számos bonyodalom forrása lesz később. Makee ezután felajánlja a segítségét a fájdalmakkal küzdő harcosnak, de csak abban az esetben, ha az elvezeti őt a második kulcskőhöz, amit egyébként ismételten meg kell érinteni a főhősnek, ám ezúttal már Miranda utasítására.

Az emlékek mellett azonban már egy Makee-vel közös víziót is átél a férfi, méghozzá az ikonikus Halo gyűrűn, amit ugyebár minden rajongó jól ismer. Ezután követik el a sorozat készítői az adaptáció legnagyobb hibáját, egy teljes epizódot szentelnek ugyanis Kwannak, akit épp az a csoport rabol el, amit olyan lelkesen kutatott néhány snittel korábban. Miután rájön, hogy kik is ők valójában, szeretne információkat gyűjteni az elhunyt apjával kapcsolatban, ám a Mystics vezetője úgy véli, a lány még nem áll készen a magyarázatra, ezért elutasítja a kérést. Nem sokkal később viszont mégis mesél az ifjú őseiről, sőt, egy különös italt is ad neki, amitől aztán különös víziói lesznek az apjáról, aki felfedi a nagy titkot: a családjuknak az a végzete, hogy megvédjenek egy Madrigálon található portált, amely egy másik világba vezet. A reveláció után az első epizód nyitányában látott kolónián találkozik össze újra a Rubberből visszatérő Sorennel, hogy aztán egy robbanásokkal gazdagon megfűszerezett összecsapás keretében számoljanak le Vinsherrel és az embereivel. A történéseknek köszönhetően Kwan végleg elkötelezi magát az édesapja ügye, és így a családi öröksége mellett, hű társa pedig egy zsák pénzzel térhet vissza az otthonába, amit a hathatós segítségéért kapott. Mi pedig végre fellélegezhetünk, hiszen végre valóban a fősodor kapja a reflektorfényt.

Makee és Master Chief  elkezdenek közelebbi viszonyt ápolni egymással a közös látomást követően, a nő pedig mesél a protagonistának a próféciáról, melynek beteljesítéséhez elengedhetetlenek a számos bonyodalmat okozó tárgyak. Még mielőtt igazán belemerülhetne a sztorizgatásba, a katonát az irányítóterembe vezérlik, ahol kiderül, hogy a Covenant megtámadott egy másik hajót, ezzel is bizonyítva, mennyire kell nekik az emberek birtokában lévő ereklye. Eléggé sürget az idő, John ezért előáll azzal az ötlettel, hogy a fogolynak kellene megérintenie a követ, felfedve ezzel a másik eszköz hollétét. A vezetőség is egyetért a rizikósnak tűnő lépéssel, ez pedig annyira boldoggá teszi a kiválasztottakat, hogy szó szerint össze is melegednek egymással, ami megingatja kissé Makee lojalitását a feljebbvalóival szemben. A sorsdöntő események forgatagában természetesen Halsey is rendíthetetlenül sütögeti a maga pecsenyéjét, hiszen arra utasítja a Silver Team tagjait, hogy vigyék el a hajójára az egymásba habarodott főszereplőket, valamint magát a kulcskövet. Gyors ütemben kezdenek tehát eldőlni az eddigi epizódok során felállított dominók, a legnagyobb lökést pedig Miranda felfedezése szolgáltatja, aki egy hangüzenetnek köszönhetően rájön, hogy a mindvégig segítőkész Makee tehet a Gladius-on történt mészárlásról, és valójában a Covenantnek dolgozik.

Az újonnan szerzett információ pillanatokon belül kifejti a hatását, a határozott parancsot kapott Spartan egység ugyanis rajtaüt a pároson a szerkezethez vezető úton, és míg a korábbi vezető szembeszáll a csapatával, addig a nő a vezetőktől kér segítséget, még mielőtt, hogy Miranda szembesítené a tetteivel. Makee-t ezután a földre teperve kezdik el kínozni a katonák, ami előhozza a gyermekkori emlékeit, a végső mentsvárat pedig a teremben található kulcskőben látja, melyet megérintve képes kiszabadulni a fogvatartók karmai közül. A lökéshullámot generáló cselekedet után ismét a Halón találja magát a sztori két legfontosabb szereplője, ahol a nő végleg elbúcsúzik a sorstársától, majd az ereklyével együtt a UNSC által elfogott Covenant hajó felé veszi az irányt. John a vízióból kitörve azonnal az áruló keresésére indul, akinek sikerül elszöknie, így a katona a társai veszi az irányt, majd meglepve tapasztalja, hogy az osztagának egyik tagja fegyvert szegez a kapszulától megszabadult Kai-ra. A megmentése érdekében Chief elmagyarázza Riznek és Vannaknak, hogy Halsey őket is elrabolta gyermekkorukban, és bár eleinte nem hisznek a parancsnokuknak, maga Jakob is megerősíti az elhangzottakat, így végre ismét egy összetartó alakulatként folytathatják a küldetést. Kai a számtalan galibát okozó tudós nyomába ered, míg a Silver Team maradéka az időközben kereket oldó Makee-t veszi célba, ám végül mindkét fél kudarcot vall. Halsey-t később a UNSC emberei kapják el, a nő viszont meghal egy rohamot követően, ekkor jön rá Miranda, hogy valójában csak egy klón került a kezeik közé. 

Ezzel pedig meg is érkeztünk a fináléhoz, Cortanának hála ugyanis sikerül rátalálni a Covenant bolygóra, ahol a védelmi erőkkel leszámolva gyorsan eljutnak hőseink az elszökött fogolyhoz, valamint a prófétákhoz. A vezetők veszélybe kerülése miatt egy hadseregnyi idegen harcos lepi el a területet, így Master Chief  rövid időn belül leküzdhetetlen túlerővel néz szembe, ám nagy szerencséje van, mivel Makee-ben a látottak hatására megpendülnek az érzelmek húrjai. A nő egy újabb lökéshullámot generálva húzza ki a főhőst a szorult helyzetből, érintésével pedig azt a csillagtérképet is felfedi a próféták előtt, ami a Covenant hite szerint nélkülözhetetlen a faj felemelkedéséhez. A lelkitársak ezután ismét egy közös látomásban találják magukat, ez azonban harcképtelenné teszi a csata kellős közepén álló Johnt, Kai  ezért úgy dönt, lelövi a kulcskő bűvöletében lévő Makee-t, ezzel véget vetve a transznak. Az eszméletét visszanyerő férfi csakhamar rájön, hogy nem lesznek képesek megnyerni a harcot, így arra utasítja Cortanát , hogy vegye át az irányítást a teste felett, és fordítsa meg az állást, még úgy is, hogy ezzel a lépéssel kockára teszi az emlékeit. A merész ötletnek köszönhetően végül mindkét ereklyét sikerül visszaszerezni, ahogy a bolygót is ép bőrrel hagyja el az osztag, Kai azonban hiába kérdezi meg Johnt, hogy ő van-e a sisak mögött, nem érkezik válasz. 

Ezzel a sokatmondó cliffhangerrel ért tehát véget a Paramount  adaptációjának első évada, melynek ugyan számos negatívuma volt, de legalább szilárd alapokat teremtett a folytatás számára.

A Halo-t keresd a SkyShowtime kínálatában.

Kövess Minket!



Gamer szótár