Hallottál már a millió dollárt érő LoL skines feketepiacról?

Hallottál már a millió dollárt érő LoL skines feketepiacról?

Értékes és ritka skinek egész jó árakon, megkerülve a Riotot? Nem is csoda, hogy lecsapott a banhammer a LoL-os feketepiacra!

Hogy kezdődött az egész?

Néhány éve a Riot volt olyan jó fej, hogy egészen nagy értékű és exkluzív skineket osztogatott a különböző rendezvényeken, olyanokon mint a Gamescom vagy a PAX. Ezek a skinek mára a játék legritkább és a legértékesebb kinézeteivé váltak, melyek árai akár a több száz dollárt is elérhetik. A lenti galériában össze is gyűjtöttük, hogy melyekről van szó. A Riot Squad Singed és a PAX skinek eredetileg teljesen exkluzívak és limitáltak voltak. A játék boltjában nem lehetett megvenni őket, csak a rendezvényen kapott kézzelfogható kártyákkal lehetett megszerezni. A fizikai kártya egyik oldalán a kinézet képe, míg a másikon egy Steam kulcsokhoz hasonló, több számjegyű kód volt. Beírtad a kódot és már tiéd is volt az egyedi kinézet.

A galériáért kattints a képre!

Minden kódot egyszer lehetett aktiválni, és itt volt a hiba, a játékosokat ugyanis ez a szabály nem érdekelte. Voltak akik több kártyát vettek el a kelleténél és úgy döntöttek, hogy a felesleges darabokat piacra bocsátják. Miután a kártyákból csak egy bizonyos mennyiséget nyomtattak, a Riot nem is foglalkozott vele sokáig. A dologgal csak egy gond volt: a kinézetek látszólag sosem fogytak el. 

Honnan volt ennyi skinjük?

A kérdés teljesen jogos, hiszen ha limitált volt a létszám, akkor hogy-hogy nem fogytak ki az enyveskezű játékosok a kódokból? A válasz felettébb egyszerű, kedves Watson. Az eladók rájöttek, hogy hogyan lehet a kinézetek kódjait generálni. Minden kód egy látszólag véletlenszerű 12 jegyes betű és számsorból állt, de korán sem volt az. Voltak olyan fix tagok az egyenletben, melyek köré felhúzható volt a kód többi része.

Miután az eladók rájöttek, hogy azon a néhány betűn és számon kívül az összes többi kvázi jelentéktelen volt, csak még jobban berobbant a üzlet. Akadt azonban egy újabb probléma, ahogy az eladók és az eladások száma nőtt, felmerült a következő kérdés: mi van, ha már felhasznált kódot adtak el? Nos, a bolt további kérdezés nélkül generált egy új kódot, egyszerűen nem tudtak kifogyni belőle. Minden tökéletesen működött, amíg a háttérben feltűnés nélkül tevékenykedtek; de ez nem tartott sokáig.

Mi lett a skines feketepiac sorsa?

Mint annyi minden másnak, ennek a jövedelmező üzletnek is az emberi kapzsiság okozta vesztét. Miután a skinek generálása ingyenes volt, szinte semmibe sem került a weboldalak reklámozása és népszerűsítése. Az egyetlen ára az egésznek az volt, hogy a Riot is felfigyelt a nem teljesen illegális, de mégis erkölcsileg megkérdőjelezhető piacra. Az egésznek 2014-ben lett vége, amikor megszűnt a kódos skinek beváltási lehetőség és vele együtt a skines feketepiac is, vagyis annak nagy része. A piac még ma is működik valamennyire, annyi különbséggel, hogy kinézetek helyett profilokat tudnak venni a játékosok, amik rendelkeznek a hőn áhított ritka skinekkel. 

Persze nem túl jó ötlet bármit is vásárolni onnan. Azt tanácsolom, hogy kerüld el ezt a piacot, hidd el nem szeretnéd, hogy a szürkezónából vásárolt javaidat egyszerűen lebannolja a Riot.

Galéria

Kövess Minket!