Feljentették J.K. Rowlingot, mert transzfób bűncselekményt követett el

Feljentették J.K. Rowlingot, mert transzfób bűncselekményt követett el

India Willoughby műsorvezető azt állítja, hogy feljelentette a rendőrségen a Harry Potter-szerzőjét, J. K. Rowlingot transzfóbia miatt.

A Byline TV-nek adott interjújában Willoughby – a "Celebrity Big Brother" egykori versenyzője és a "Loose Women" társ-műsorvezetője – arról számolt be, hogy feljelentette Rowlingot a northumbriai rendőrségen, amiért egy folyamatban lévő viszály részeként többször is félreérthető módon bánt vele az interneten.

„J.K. Rowling egyértelműen bűncselekményt követett el. Jogilag nő vagyok. Tudja, hogy nő vagyok, és férfinak nevezett. Ez mind az egyenlőségi törvény, mind a nemek elismeréséről szóló törvény megsértése. Ezt ki is tweetelte 14 millió követőjének.

Feljelentettem őt a rendőrségen azért, amit mondott. Nem tudom, hogy gyűlöletkeltő-bűncselekményként vagy rosszindulatú kommunikációként fogják-e kezelni – de ez egy egyszerű bűncselekmény, ami engem illet.” – mesélte el az esetet Willoughby.

Ezeket olvastad már?

Amikor a Variety érdeklődött a helyzetről, a Northumbriai rendőrség szóvivője a következő nyilatkozatot adta:

„Hétfőn, március 4-én kaptunk egy panaszt egy közösségi médiában megjelent bejegyzéssel kapcsolatban. Jelenleg várjuk, hogy ismét kapcsolatba léphessünk a sértettel.”

Rowling Willoughby-nyilatkozatára X-en (korábbi Twitter) úgy reagált, hogy előtte konzultált egy ügyvéddel, aki szerint nem csak, hogy egyértelműen megnyerhető pere van India Willoughby ellen rágalmazás miatt, aki most már átlépett egy határt, mert úgy gondolja az írónő, hogy megszállottan kipécézte magának az elmúlt néhány évben, amely szerinte már zaklatásnak minősül.

A szerző továbbra is azt állítja, hogy:

„Egyetlen törvény sem kényszerít senkit arra, hogy úgy tegyen, mintha azt hinné, hogy India nő.

Mivel tisztában vagyok azzal, hogy a bűnüldöző szervek előtt hazudni bűncselekmény, egyszerűen el kell magyaráznom a rendőrségnek, hogy véleményem szerint India a nárcisztikus férfi klasszikus példája, aki önértékelési zavarokkal küzd.”

Rowling az elmúlt években több esetben is összetűzésbe került már véleménye miatt a transznemű közösséggel, különösen a transz nőkkel kapcsolatos nézetei miatt, amelyeket sokan transzellenesnek vélnek. Nézeteit a Harry Potter sztárjai, köztük Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és Eddie Redmayne is kritizálták már. A Warner Bros. Discovery vezérigazgatója, David Zaslav azonban egy február 23-i eredménybeszámolóján elmondta, hogy a vezetők nemrég találkoztak Rowlinggal a Maxra készülő Harry Potter sorozattal kapcsolatban, és abszolút számítanak rá producerként a munkálatok alatt.

Kövess Minket!



Gamer szótár