A férfiaknál papírforma, míg a nőknél meglepetés született az Oscar-gálán

A férfiaknál papírforma, míg a nőknél meglepetés született az Oscar-gálán

Az Oppenheimer és a Szegény párák főszereplőit látták tavaly a legjobbnak.

Merész vállalkozásnak tűnt az Oppenheimer 2023-ban, és bár Christopher Nolan foglalhatta el a rendezői széket, sokan még így sem feltétlenül gondolták, hogy ekkora sikert arathat egy életrajzi dráma. Mindenesetre hatalmasat szólt tavaly az atombomba feltalálójáról szóló alkotás, melynek főszereplőjét Cillian Murphy alakította, nem is akárhogyan. A 96. Oscar-gálán – még a Madame Webnek is jutott refletkorfény – ugyanis egy szobrocskával díjazták a munkáját, ezzel a legjobb férfi főszereplő kategóriában olyan kiválóságokat utasított maga mögé, mint Bradley Cooper (Maestro), Colman Domingo (Rustin), Paul Giamatti (Téli szünet), Jeffrey Wright (American Fiction).

Murphy a filmben azt a J. Robert Oppenheimert formálhatta meg, aki egy úttörő atomfegyver-kutató volt, és amely Kai Bird és Martin J. Sherwin Amerikai Prometheus című műve alapján készült. A színésznek ez volt a hatodik közös munkája Nolannel, és bár lehet, hogy kevesen emlékeznek rá, de először Madárijesztő szerepében tűnt fel Nolan Batman: Kezdődik! (Batman Begins) című filmjében. A másik érdekesség vele kapcsolatban, hogy bár voltak korábbról már elismerései – a The Wind That Shakes the Barley című film 2006-ban Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát, valamint a Peaky Blinders-ért két Nemzeti Televíziós díjat is megnyert –, de Oscarra csak most jelölték először. Első jelölését azonban rögtön győzelemre is váltotta, amit nem sokan mondhatnak el magukról.

Továbbá Murphy a harmadik ír színész, aki Oscar-díjat kapott, előtte a Londonban született, de ír állampolgársággal rendelkező Daniel Day-Lewis és az 1945-ben győztes Barry Fitzgerald mondhatja még ezt el magáról. Beszédében megköszönte családjának és csapatának a sok támogatás, valamint méltatta Nolant és Emma Thomast is, de végül azzal zárta a mondandóját, hogy kinek ajánlja a filmet:

„Filmet készítettünk arról az emberről, aki megalkotta az atombombát, és jobb híján most Oppenheimer világában élünk. Szóval ezt a filmet a mindenütt jelenlévő béketeremtőknek szeretném ajánlani.”

A hölgyeknél pedig némileg meglepetés született, ugyanis a fogadóirodáknál a Megfojtott virágokban szereplő Lily Gladstone volt az elsőszámú befutó, végül mégis Emma Stone örülhetett az este folyamán. Az Alasdair Gray regényéből adaptált, és Yorgos Lanthimos által rendezett Szegény párákban (Poor things) Bella Baxter karakterét ölthette magára, alakításáért pedig átvehette második Oscar-díját. Némileg ellentmondásos volt a karaktere, hiszen egy felnőtt testébe beültetett gyermeki agy eredményének köszönhetően jött létre, ráadásul egyesek szemében ellentmondásosnak bizonyult maga a film is bőséges szex- és meztelenkedős jelenetei miatt. Emma egyébként Lily Gladstone, Annette Beninget (Nyad), Sandra Hüllert (Egy zuhanás anatómiája) és Carey Mulligant (Maestro) győzte le a legjobb színésznő kategóriájában. Az első szobrocskáját még 2017-ben, a La La Landért kapta meg.

A láthatóan meghatódott Stone a fő riválisához, Gladstone-hoz is intézett néhány szót, mondván, hogy csodálja őt.

„Megtiszteltetés volt ezt veled együtt végigcsinálni, és remélem, hogy ezt még sokáig megtehetjük majd.”

Borítókép forrása: reuters.com

Kövess Minket!



Gamer szótár


Film és Sorozat - Thor helyrekalapálta az MCU kritizálóit

Az elmúlt egy évben több neves filmes is nekiment a szuperhősfilmeknek, és különösen az MCU-ra fakadtak ki, amire most a Thor sztárja, Chris Hemsworth is megmondta a frankót.