Leválthatja az AI a filmkészítőket? A Netflix fejese válaszolt!

Leválthatja az AI a filmkészítőket? A Netflix fejese válaszolt!

Ted Sarandos, a Netflix első számú embere kifejtette a véleményét a mesterséges intelligenciáról.

Egy podcast során Sarandos markáns véleményt fogalmazott meg a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, ugyanis egyre sűrűbben kerül elő ez a téma, miszerint az AI a jövőben leválthatja a filmrendezőket és forgatókönyvírókat. A Netflix vezetője viszont úgy gondolja, az AI inkább egy alkotókat segítő, semmint egy önmagában kreatív eszköz.

Ezeket olvastad már?

Arra is kitértek a beszélgetés során, hogy a tavalyi sztrájkot illetően az AI nagy vitát kavart, és bár megegyezés született a felek között, a technológiáról szóló egyeztetések messze nem értek még véget.

„Úgy gondolom, hogy azok az alkotók fognak nyerni, akik megtanulják minél jobban kihasználni ezeket az eszközöket, úgy értem nem maguk a cégek, hanem az alkotók nyernek ezen.”

Továbbá kihangsúlyozta, hogy szerinte az AI sosem fogja helyettesíteni a filmkészítőket, mert az ugyan elképzelhető, hogy az AI képes lemásolni vagy utánozni egyes rendezők vagy forgatókönyvírók munkáit, de sosem lesz olyan hiteles, és nem rendelkezik majd valódi tapasztalattal mint az emberek.

Sarandos a Netflix Squid Game című műsorát hozta fel példaként, és kifejtette, hogy a koreai sorozat épp a hitelessége és sajátos koncepciója miatt aratott globális sikert. A széria nem véletlenül még mindig minden idők legnézettebb alkotása a streamerszolgáltónál. A szakember szerint ezt az AI nem lenne képes megismételni.

"Szerintem az emberek megpróbálják majd az AI-t arra használni, hogy lerövidítsék a tapasztalatszerzést, pedig az igazság az, hogy ezt nem lehet megoldani. Nem lenne jó az üzletnek, ha egy AI dobálná elénk a filmeket. Sosem fogsz tudni úgy kapcsolódni ezekhez a történetekhez, és nem lesz személyes.”

Ez mind szép és jó, de némileg ellentmond ennek a véleménynek a szolgáltató tavalyi hirdetése, mivel a SAG-AFTRA sztrájk alatt évi 900 ezer dollárért kerestek egy mesterségesintelligencia-specialistát. Ettől függetlenül simán el tudja képzelni Sarandos, hogy a Netflix egy napon lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy a saját tartalmaikat is létrehozhassák a mesterséges intelligencia segítségével a platformon.

Kövess Minket!



Gamer szótár