Befellegzet a moziknak? Amerikában már inkább kivárnak, csak ne kelljen menni

Befellegzet a moziknak? Amerikában már inkább kivárnak, csak ne kelljen menni

És ez még csak a jéghegy csúcsa, mert a válaszadók azt is elmondták, hogy miért jobb vagy rosszabb a mozi a streaming platformokhoz képest.

Mennyiszer hallottuk már az elmúlt években azt, hogy a mozi hallott, a streamingé a jövő? Egy kezünkön sem tudnánk megszámolni. De most az IndieWire és a HarrisX közös felmérése beigazolja ezt a teóriát, legalábbis az amerikai lakosság esetében. A kutatásukból ugyanis kiderült, hogy a felnőttek 34%-a részesíti előnyben a nagyvásznat, a többiek pedig szívesebben megvárják, hogy a streaming platformok kínálatában is megjelenjen egy film, mielőtt megnéznék azt.

„Folyik a verseny a streaming szolgáltatók és Hollywood között. Bár az utóbbi időkben a mozis bevételek bizonyítják, hogy vannak még lojális moziba járók, a tanulmányunk szerint háromból két filmnéző inkább otthon streamelne. Annak ellenére, hogy ez az iparágban nagy felfordulást okoz, a tartalom iránti igény csak egyre nő. A fogyasztók fele azt állítja, hogy hetente streamel filmeket, vagyis 7x gyakrabban néz filmet moziba járókhoz képest.” – Alli Brady, a HarrisX alelnöke

Ezeket olvastad már?

A mozizók esetében nem meglepő módon maga a nagyvászon az egyik legfontosabb motivációs erő, amiért inkább ezt a médiumot preferálják az otthoni tv-vel szemben – a válaszadók 59%-a nevezte meg ezt. A hangrendszer volt a második indok, 47%-kal. Míg az, hogy az otthoni „zavaró tényezőktől” meneküljenek, 39%-kal a harmadik helyen végzett.

További motivációk voltak még a mozizók esetében:

  • Hátradönthető szék – 37%
  • Étel-ital – 32%
  • Csak moziban látható a film – 30%
  • Fejlett technológiák (3D, IMAX, stb) – 30%
  • Közönség élménye  – 26%
  • Premier vagy különleges vetítés – 25%
  • Nosztalgia – 24%

Ami a streaming platformokon filmezőket illeti, az ugyebár már adott, hogy hajlandóak kivárni a digitális változatok megjelenését a mozis kifutást követően. Az ő csoportjuk több mint fele, azaz 53%-a a jegyárral indokolta ezt a döntést, míg 42% a kiegészítő költségeket, vagyis ételek, italok, egyebek árát okolta. Bár sokak számára pont az volt a mozi egyik nagy előnye, hogy kényelmesek a székek és van nasi, a streamingesek 40%-a az otthoni komfortot preferálja a mozissal szemben.

A válaszadók 24%-a egyébként azt mondta, hogy egész egyszerűen nem érdekli őket a mozi. A higiénia, az elmúlt évek járványai a megkérdezettek 23%-át tartja távol. 22% gondolta úgy, hogy inkább otthon néz filmeket, mert a moziban nem lehet megállítani, szünetet tartani. Ehhez valamelyest kapcsolódik, hogy az összes válaszadó 52%-a szerint 1,5-2 óra hosszúnak kellene lennie a filmeknek, szöges ellentétben a jelenlegi trendekkel, miszerint egyre több alkotás 2-3, néha 4 óra hosszúságú.

További motivációk voltak még a streamingen filmezők esetében:

  • Zavaró emberek a közönségben – 19%
  • A moziba történő eljutás (idő, forgalom, parkolás, stb.) – 15%
  • A filmes kínálat a moziban  – 13%
  • A mozik elhelyezkedése – 13%
  • Korlátozott elérhetőség, kényelmetlen vetítési időpontok – 11%
  • Ülőhelyek választéka – 8%

Mondjuk a zavaró embereket valahol meg tudjuk érteni. Elég csak arra a sztorira gondolni, hogy valakinek annyira bejött Kristen Stewart új filmje, hogy magához nyúlt a moziban.

Ti a mozira vagy a streamingre szavaztok?

Kövess Minket!



Gamer szótár