Megvan az első ember, aki a gondolataival képes játszani

Megvan az első ember, aki a gondolataival képes játszani

Az első emberi Neuralink-páciens, aki lebénult, képes volt használni a számítógépet, nem is akármilyen módon.

Egy férfi 'telepátiával' tudott sakkozni online körülmények között, miután Elon Musk cégének forradalmi találmányát, a Neuralink által épített chipet beültették az agyába.

Ezeket olvastad már?

Ez volt az első nyilvános bemutatója annak, hogy a technológiát embereken is alkalmazzák, miután tavaly már megkezdődtek a kísérletek. Noland Arbaugh, a 29 éves páciens, aki egy búvárbaleset után váll alatt lebénult, laptopján sakkozott, és a Neuralink eszközének segítségével még a kurzort is tudta mozgatni. Az implantátum célja, hogy az emberek képesek legyenek a számítógépes kurzort vagy billentyűzetet csak a gondolataik segítségével irányítani.

„Arbaugh úr januárban kapott implantátumot a cégtől, és ezt követően mára már képes a gondolatai segítségével irányítani egy számítógépes egeret.” – közölte Musk a múlt hónapban.

A műtét Arbaugh úr elmondása szerint szuper könnyű volt. Azt is megosztotta, hogy az agyi-számítógép interfészt videojátékokra, olvasásra és nyelvtanulásra is használja.

„Szó szerint egy nappal később kiengedtek a kórházból. Nincs semmilyen kognitív károsodásom.”

Kip Ludwig, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek korábbi idegsebészeti programigazgatója szerint a Neuralink által bemutatott eredmények viszont még nem jelentenek igazi áttörést.

„Ez még nagyon korai szakasznak tekinthető a beültetés után, és mind a Neuralinknek, mind az alany révén sokat kell még tanulni ahhoz, hogy maximalizáljuk az irányításhoz szükséges információk mennyiségét.”

Ennek ellenére Ludwig szerint a páciensek számára pozitív fejlemény, hogy olyan módon tudnak kapcsolatba lépni egy számítógéppel, ahogyan az implantátum beültetése előtt nem tudtak.

„Ez mindenképpen jó kiindulópont.” - mondta.

Kövess Minket!



Gamer szótár