Elrajtolt a 2024-es OGEX, mindenki remek élményekkel térhetett haza az első hétvégéről

Elrajtolt a 2024-es OGEX, mindenki remek élményekkel térhetett haza az első hétvégéről

A 2024-es Országos Gaming Expó (röviden: OGEX) első hétvégéjéről a PlayIT Entertainment Kft társügyvezetőjét, Csanda Gergelyt kérdeztük.

Összességében harmadik alkalommal rajtolt el az Országos Gaming Expo, Magyarország kedvenc ingyenes gaming rendezvénye, ahol kicsik és nagyok találkozhatnak a legújabb játékokkal, a legújabb technológiákkal, a gaming és esport legnépszerűbb címeivel, az ország legjobb cosplayeseivel és akár azokkal retró konzolokkal és játékokkal is, melyeket jó eséllyel szüleink nyúztak annó. Pénteken Győrben startolt el az Országos Gaming Expo (OGEX), mely az összes vármegye székhelyet végig járja az elkövetkező szűk két hónapban. Szombaton pedig már a PlayIT Show dübörgött ugyanott a Széchenyi István Egyetemen, a rendezvény 2019 után tért vissza a folyók városában.

Temérdek tervezés, előkészület, szervezés, éjszakai és hajnali építés áll az OGEX és a PlayIT győri állomása mögött is. Többek között ezekről a folyamatokról és az első hétvége élményeiről kérdeztük Csanda Gergelyt, a lebonyolító PlayIT Entertainment Kft társügyvezetőjét kérdeztük.

Kezdjük rögtön az OGEX-szel. Hogy értékeled az első esemény sikerességét?

„Minden kezdet nehéz, de az OGEX-et már harmadik alkalommal szervezzük meg. A programkínálatot erősen átalakítottuk a tavalyi évhez képest, de mivel jól elő volt készítve minden, nem okozott problémát az éjszakai és hajnali építés. Az OGEX egy ingyenes eseménysorozat, ezért is sikeres és népszerű a gamerek körében. Szerették az eseményt, mindenki jó emlékekkel mehetett haza."

Melyek az új programok a tavalyihoz képest?

„Kiemelném a képregény zónát, ahol ismert magyar alkotókkal lehet találkozni, akár rajzolni velük. A PC Zónában 10 gamer gépen lehet egymás ellen játszani. A SZESE minden OGEX helyszínen velünk lesz, szimulátorokkal, robokutyával, izgalmas programokkal. A foci Eb évében vagyunk, ezért a labdás programokat is becsempésztük az OGEX-be. A Duo Foci, a CarFootball, a DartsFoci, és a FociKetrec is kedvelt programok, sikerrel debütáltak már Győrben. Nem mellékesen, az EA Sports FC24 Open verseny területi döntői is az OGEX-en vannak, az összdíjazás pedig 2.700.000 Ft. Tehát az OGEX idén egy kicsit FOCEX lesz, hiszen a labda ott van mindenhol."

Hogy sikerült a szombati PlayIT Show, illetve miben volt más, mint az OGEX?

„Nagyon jó érzés volt újra Győrben lenni. Én itt születtem, itt éltem le eddigi életem felét, sokat köszönhetek a városnak. A PlayIT 2019-ben járt itt utoljára, idén új helyszínre a Széchenyi István Egyetemre költöztünk. Kijelenthető, hogy az Egyetem fantasztikus házigazdának bizonyult, és kevés ilyen rendezvény helyszín van Magyarországon. A szombati napra négyszeresére nőtt a programok száma. A PlayIT Show együtt került megrendezésre a Széchenyi Egyetem Game Fest-tel. Becsatlakozott az eseménybe az egyetemi aula, ahol 75(!!!) fős LAN Party volt. A Mobilis épülete az autós programoknak adott helyet, érdekes beszélgetések, kipróbálható autó és motor szimulátorok várták a látogatókat. Olyan híres sportolók és esportolók jöttek az eseményre, mint KODIAK, DeadFox, Kiss Norbi, vagy éppen Nagy Dániel. Szombaton az Egyetemi Sportcsarnok programkínálata is bővült, kitelepült a Honvédség, a Nintendo, felhúztunk egy nagyszínpadot, ahol egész nap szórakoztató műsorokat lehetett követni. A parkolóban pedig a Humda programja zajlottak, volt esport kamion szimulátorokkal, rally autó, gokart, és közlekedés biztonsági pálya."

Mi az összegzése a hétvégének?

„A PlayIT Show résztvevői száma kicsivel átlépte a 2.000 főt, ami nagyon jó eredménynek tekinthető, főleg ha azt nézzük, januárban határoztuk el a rendezvény megszervezését. Az Egyetem sosem látott módon állt bele az eseménybe, kijelenthető, kevés ilyen intézmény van Magyarországon, akik ennyire elkötelezettek a digitalizáció, az edukáció és az esport irányába. Úgyhogy mind házigazdaként, mind rendezvény helyszínként csillagos 5-ösre vizsgáztak."

Lesz folytatás?

Az OGEX dübörög tovább, 17 vármegye székhely még hátravan (Veszprémbe már vasárnap ellátogattunk), Budapesten zárjuk majd a sorozatot a Budapest Comic Con eseménnyel egy időben a Hungexpon. Vésse be mindenki a dátumot: május 18-19! A PlayIT pedig a novemberi budapesti esemény után, garantáltan visszatér Győrbe. 2025-ben a valaha volt legnagyobb esport/sport/gaming fesztivált fogjuk megszervezi a Széchenyi István Egyetemen."

Kövess Minket!



Gamer szótár