Elon Musk csinálja a fesztivált, vagy a Netflix tényleg olvassa a Facebook-üzeneteinket?

Elon Musk csinálja a fesztivált, vagy a Netflix tényleg olvassa a Facebook-üzeneteinket?

Milyen kár lenne, ha a Twitter legnagyobb riválisáról kiderülne, hogy éveken át eladták mindenki üzeneteit?

A napokban különös váddal állt elő a Twitter népe: bírósági dokumentumokra hivatkozva azt állították, hogy a Netflixnek hozzáférést adott a Meta a Facebook felhasználóinak privát beszélgetéseihez. A súlyos állításokat pedig felerősítette, hogy a Twittert birtokló Elon Musk is több erről szóló posztra reagált nyilvánosan. De ahogyan a Tech Crunch is írja, ennél azért jóval bonyolultabb a történet, és ez nem is ma kezdődött, hanem már legalább egy évtizeddel ezelőtt.

Kezdjük az elején! A Meta egy kaliforniai szövetségi bíróságon izzad mostanában, mert beperelték őket amiatt, hogy illegálisan hátsó ajtókat nyitottak 2016. és 2019. között a Snapchat, a YouTube és az Amazon szolgáltatásaiban, hogy felhasználói adatokat gyűjtsenek. Az ügy miatt több ízben is meghallgatások voltak, ahol a bíróság igyekezett összeszedni minden információt az érintettektől. Ennek részeként tavaly május óta jelennek meg dokumentumok, amelyekben a beszámolókat összefoglalják. Tehát így derült ki az, hogy a Facebook és a Netflix között volt egy 100 millió dollárnál is nagyobb értékű, éveken át folyó üzlet, ami különleges hozzáférést adott a streaming szolgáltatónak a közösségi médiát használókhoz. És ebből lett most valahogyan az, hogy a Netflix minden üzenetünket elolvashatja.

Ez egyébként szintén nem új hír, már 2018-ban is beszámolt erről az eshetőségről a The New York Times – akkor a Netflix mellett a Spotify is megjelent, mint a privát üzeneteinket olvasó cégek egyike. Zuckerbergék azonban tagadták a vádakat akkor, és tagadják a vádakat most is. Andy Stone, a Meta kommunikációs igazgatója a Twitteren nyilatkozott Elon Musk miatt arról, hogy mi is történt valójában:

„Megdöbbentő, de nem igaz, a Meta nem osztotta meg a Netflixszel az emberek privát üzeneteit. A megegyezés azt tette lehetővé, hogy az emberek közvetlenül a Netflix appjában küldhessenek Facebook-üzenetet a barátaiknak arról, hogy mit néznek a Netflixen. Az ilyesfajta egyezségek gyakoriak az iparágban.”

Ezeket olvastad már?

A 2018-as, eredeti vádak kapcsán a Facebook egy blogposztban írt arról, hogy hogyan működött technikailag ez a megállapodás. Ebből kiderült, hogy igen, volt írási, olvasási és törlési engedélye a Netflix és a Spotify alkalmazásainak a privát üzeneteink felett, mert másképp nem lehetett megvalósítani, hogy ezen alkalmazásokon keresztül üzengessünk. De azzal érveltek, hogy az adatkezelés miatt nem tároltak a partnerek semmit, csak is azok láttak vagy írtak bármit a chaten, akik a beszélgetést folytatták. Mióta Messengeren van végponttól-végpontig titkosítás, azóta ennek elméletileg fel sem kellene merülnie mint probléma, az adattárolásos rész hihető sztorinak tűnik. De miután csak 2023 decemberében vezette be a Facebook ezt a funkciót, nincsen garancia rá, hogy tényleg úgy történt minden annak idején, ahogyan azt Zuckerbergék 2018-ban vagy most ábrázolják.

A hatalmas értékű hirdetési egyezségek miatt a Netflixnek nagyon különleges hozzáférése volt a Facebookhoz. Hozzáfértek az ún. Titan API-hoz, amivel a Messengert tudták integrálni, és ami miatt felmerülnek ezek az aggályok újra és újra. Ezért cserében a Netflix felhasználói adatokat is kínált a Facebooknak, kéthetente pedig írásos összefoglalót küldtek, benne a legfontosabb észrevételekről. 2015-től kezdve a Netflix felhasználói adatait arra használták, hogy a Facebookon jobban célozhatóak legyenek a reklámok. Minderre pedig rátesz még egy lapáttal, hogy a Netflix akkori CEO-ja, Reed Hastings 2019-ig a Facebook igazgatótanácsának tagja is volt egyben. Vagyis egyrészt üzleti érdek fűzte ahhoz, hogy ez a két cég egymást felemelje. Másrészt a dokumentumok alátámasztják, hogy közvetlen hozzáférése volt Mark Zuckerberghez és más facebookos vezetőkhöz, akikkel ezeket a részben vagy egészben titkos egyezségeket összehozták.

Bármi is legyen az igazság, biztosak vagyunk benne, hogy Elon Musk most jót mulat azon, hogy a legnagyobb riválisa ilyen csávába került a felhasználók szemében.

Kövess Minket!



Gamer szótár