Szerinted kik a világ leggazdagabb rendezői?

Szerinted kik a világ leggazdagabb rendezői?

Elképesztő vagyonnal rendelkeznek.

A kedvenc filmjeinket és tévéműsorainkat életre keltő elbűvölő (és busásan megfizetett) színészek és színésznők gyakran teljes mértékben be tudják magukat lopni a szívünkbe, de nem szabad elfelejteni, hogy az igazi hősök a kamera mögött álló 'varázslók': a rendezők. Ők felelősek az ideális szereposztás kiválasztásáért és a produkció irányvonalának meghatározásáért, ami teljes egészében magába foglalja azt is, amit a képernyőn látunk.

Christopher Nolan, az Eredet (Inception) a Sötét-lovag trilógia (Batman Begins, Dark Knigh, Dark Knight Rises), Oppenheimer, és a Csillagok között (Interstellar) mögött álló zseni, vagy James Cameron, aki örökre beírta magát a filmes történelembe az olyan alkotásokkal, mint a Terminátor, a Titanic és az Avatar. Ráadásul 2022-ben, több mint tíz évvel az első felvonás megjelenése után is képes volt lázba hozni az embereket az Avatar 2. részével. Két olyan művész, aki a maga ikonikus stílusában írva és rendezve alapozta meg karrierjét.

De az igazság az, hogy tovább kell lépnünk rajtuk, ugyanis a Tinseltown legjobban kereső rendezőinek listáján ez a duó még csak a közelében sincs a dobogósoknak. A két legendás rendező hatalmas szakmai sikerük ellenére is elhalványul a nagysikerű Star Wars- és Indiana Jones-franchise-ok mögött álló kreatív zseni, valamint A Gyűrűk Ura és a Hobbit filmadaptációinak elsőszámú embere mellett.

Ezeket olvastad már?

A gazdagok között is a leggazdagabbak

Peter Jackson

A képzeletbeli dobogó legalsó fokán a nagyvászonra vitt Gyűrűk Ura-trilógia megálmodója található. Nem csak a kritikusok ismerték el munkáját, hanem a közönség is, ezért elképesztő bevételeket produkált a három film, nem mellesleg elképesztően híressé is vált ezáltal. A 62 rendező legjelentősebb bevétele azonban a vizuális effektekkel foglalkozó cégéből, a Weta Digitalból származik, amely 2021-ben eladta eszközeinek egy részét a videojáték-fejlesztő Unity Software-nek. A wellingtoni születésű szakember közel 1 milliárd dollárral gazdagodott ennek köszönhetően.

Peter Jackson, vagyona 1,5 milliárd dollár

Steven Spielberg

A 77 éves zseni is elképesztő summát gyűjtött össze az elmúlt évtizedek során, és ezzel a második helyen áll a leggazdagabb rendezők között. Ez még semmi, mert állítása szerint már több, mint egy évtizede nem vette fel a fizetését, de talán ez annak köszönhető, hogy lenyűgöző életrajzot tudhat magáénak, amely olyan filmeket tartalmaz, mint a Cápa, az E.T., a Jurassic Park, a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése. Számos Oscar-díjat nyert és szenzációs kasszasikereket tudhat maga mögött. Ahogy a Forbesnak nyilatkozta:

„Szerencsejátékos vagyok. Már majdnem egy évtizede nem vettem fel fizetést.”

Steven Spielberg, vagyona 4,8 milliárd dollár

Olyan megállapodást kötött a stúdiókkal, hogy megkapja a filmjeiből származó bevételek egy részét, és az Indiana Jones-franchise miatt továbbra is pénz üti a markát a Universal vidámparkjaiban vásárolt jegyek után. A legutóbbi filmje, amely 40 millió dollárból valósult meg, a Michelle Williams és Paul Dano főszereplésével készült The Fabelmans világszerte 45,6 millió dollárt hozott a konyhára.

George Lucas

A Star Wars filmsorozat rendezője olyan vagyont halmozott fel, amelyet a legtöbben valószínűleg még csak el sem tudnának képzelni. A 79 éves neves rendező vagyonával továbbra is a Forbes hírességek milliárdosainak a listáján is az első helyet foglalja el. A listán olyan nevek szerepelnek, mint a kosárlabda-legenda Michael Jordan, a talk show háziasszony Oprah Winfrey, a rapper Jay-Z. A Star Wars franchise kiötlőjeként egy multimédiás birodalmat hozott létre, amely mindenféle merchandise-okat, vidámparki attrakciókat és még sok mást is magában foglal. Ha a bankszámlájáról van szó, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az erő határozottan az ő oldalán áll. A Star Wars és természetesen a Lucasfilm mindig is az ő nevéhez kapcsolódik majd, de elsősorban a messzi-messzi galaxisnak köszönheti ezt a mesés vagyonát. Mit ne mondjunk megdolgozott érte.

George Lucas, vagyona 5,5 milliárd dollár

Kövess Minket!



Gamer szótár