A legöregebb torrentek hamarosan már Amerikában is legálisan ihatnak

A legöregebb torrentek hamarosan már Amerikában is legálisan ihatnak

A kalózkodás hőskorából kevés dolog maradt fenn, de van néhány olyan torrent, ami lehet örökké élni fog.

A 2000-es évek elején még nehéz volt elképzelni, hogy olyan lesz a médiafogyasztás, mint amilyen manapság is. Pedig voltak már ennek előfutárai, elég csak a 2003-ban rajtoló The Pirate Bayre gondolni, ami a torrenteken keresztül forradalmasította a tartalmak digitális beszerzését. Az azóta eltelt két évtizedben persze kaptak hideget és meleget a kalózok, emiatt rengeteg régi torrent egész egyszerűen eltűnt. De mint azt a HVG is írja a TorrentFreak cikke alapján, nem minden régiség veszett oda.

A régi torrentekre nézve a legfenyegetőbb veszély nem feltétlenül az azok gyűjtésére szolgáló oldalak eltűnése. Hanem az, hogy már magán a fájlon keresztül sem tudjuk elérni a tartalmat, mert nincs, aki megossza velünk, azaz seedelje azt. Ilyen értelemben az veszhet el a legkönnyebben, amit vagy eleve másképp szereznek be az emberek, vagy amit érdeklődés hiányában letörölt a gépéről mindenki. Van azonban néhány olyan torrent a hőskorból, ami átírja ezt a szabályt, és már 20 éve folyamatosan aktív, mert van, aki életben tartsa.

Ilyen például a The High Chaparral nevű, 1967-es amerikai western-sorozat egyik epizódja. A torrentfájlt eredetileg 2004. március 25-én töltötték fel a The Pirate Bayre, de azóta is van legalább négy ember, akinek megvan a gépén. A kommentek alapján az évek alatt megjelent néhány olyan személy, aki megígérte, hogy örökké seedelni fogja ezt, tehát a torrent fennmaradása nincs veszélyben. Egyébként kis kutatással még a YouTube-on is lehet találni teljes epizódokat a sorozatból, szóval tényleg nem élet-halál kérdés a torrent létezése, mostanra ez csakis a rekordról szól.

Persze vannak más, hasonló korú torrentek még a vadonban. Például a Revolution OS nevű dokumentumfilm – ami a nyílt forráskodú szoftverek mögötti mozgalomról szól – 2004. március 31-én került fel a netre ilyen formában. Ebben még a Linux mögött álló Linus Torvalds is felbukkan, ha esetleg valakit érdekelne, miképp gondolkodtak a témáról annak legnagyobb szószólói 20 évvel ezelőtt.

A legrégebbi torrentnek járó cím azonban nem az imént említett sorozatot és dokumentumfilmet illeti, hanem a 2003 szeptembere óta elérhető The Fanimatrixot. Ezt több mint száz ember seedeli még manapság is. Szóval, ha szeptemberig el nem tűnik, akkor idén betölti a 21. életévét, vagyis már Amerikában is kikérhet magának egy jéghideg sört a szülinapjára.

Bár a torrentezés világszerte visszaszorúlóban van, azért akadnak még bőven, akik támogatják. Egy játék fejlesztői például azt mondták a témában tavaly év végén, hogy csináljuk nyugodtan, őket nem zavarja, ha így szerezzük be a munkájukat.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár