Női LoL? – Úgy tűnik, hogy ezt még a Riot Games is inkább kihagyná

Női LoL? – Úgy tűnik, hogy ezt még a Riot Games is inkább kihagyná

Szinte minden sportnak van női változata, de úgy tűnik a LoL-nak még egy ideig nem lesz.

Létezik női foci, női kézilabda, női vízilabda, női tenisz, de még női Counter-Strike is. Könnyen folytathatnánk a sort, hisz majdnem minden sportnak van már női változata is. Van egy férfi liga és van egy női liga is, semmi sem egyszerűbb. Viszont a többi sporthoz képest az esport terén kicsit más a helyzet, különösen LoL-ban.

Létezik-e női League of Legends?

Voltak már próbálkozások arra, hogy a nők is teret kapjanak az esportban, viszont nem mindegyik volt annyira sikeres, mint például a VALORANT Game Changers és a CS:GO/CS2 ESL Impact Circuit. Talán a legnevesebb példa a női League of Legends ellen a Vaevictis eSport története. Az egész röviden: nagyon gyenge teljesítmény (0%-os győzelmi arány) miatt kirúgták őket az LCL-ből. A 2019-es csalódás ellenére azonban viszonylag sok neves esport csapat fektet erőforrásokat abba, hogy saját női LoL-csapatot működtessenek. Ilyen nevek például a G2 Hel és a Team Vitality Rising Bees csapata.

A Riot nem csinál semmit

A Dot Esports készített egy interjút a Rising Bees csapatának kapitányával és alsó ösvényesével ebben a témában. Velouria “Viki” Baty véleménye szerint egy kis támogatással sokat fejlődhetne a női versenyszféra, de a Riot úgy tűnik másképp vélekedik, miután nem történik semmi változás a szférában. A játékos és a Team Vitality igazgatója, Anne Banschbach is egyaránt frusztrálónak tartja a League of Legends fejlesztőjének viselkedését. 

2023-ban a Riot még terveket indított egy rendes női LoL liga kialakításával kapcsolatban. A VALORANT Game Changers mintája alapján felépített versenyekre hívták volna a legnevesebb női csapatokat, közöttük Vitality csapatát is, de azóta sem kaptak semmi hírt az egészről. Miután a Riot nem válaszolt sajnos ők sem tudják, hogy történni fog-e bármi is ezen a téren. Anne véleménye szerint a vállalatoknak és a kiadóknak nem el kellene vennie az erőforrásokat a női esporttól, hanem inkább támogatniuk kéne azt. Mindketten kihangsúlyozták, hogy több időt, tapasztalatot kéne adni ennek a területnek és nem rövid távú célokban kéne gondolkodni. Szükségesnek érzik, hogy legyenek jó példák a fiatalabb lányoknak, ahol láthatják, hogy nem elérhetetlen nekik sem ez az ágazat. A cél nagyon nemes, de a kérdés inkább az, hogy mennyire megvalósítható?

Ezeket olvastad már?

A női esport, főként a LoL, mindig is kérdéses volt. Legyen szó a korábban említett rossz példáról, a nők felé irányuló negatív előítéletekről, a szférán belüli hozzáállásról, az eredmény ugyanaz: még hosszú út vár a női League of Legends-re. A csapatok teljes mértékben kiállnak a játékosaik mellett, de a Riot látszólag még nem áll készen erre. 

Ti mit szólnátok egy női LoL ligához? Néznétek az adásokat vagy inkább maradnátok a megszokott régióknál?

Kövess Minket!



Gamer szótár


League of Legends - Vizicsacsi volt midese nyerte az EMEA Masters-t

Letarolta az EMEA Masters teljes mezőnyét Tristan Schrage és az Eintracht Spandau. A német alakulat midesét a League of Legends közösség valószínűleg inkább a játékos nevén ismeri, ő ugyanis nem más, mint PowerOfEvil, Vizicsacsi egykori középső ösvényese.