A Helldivers 2 után a Ghost of Tsushima is a PSN-balhé áldozata lesz?

A Helldivers 2 után a Ghost of Tsushima is a PSN-balhé áldozata lesz?

Nem csak csendes-óceáni lakatlan szigeteken tiltja a Sony a vásárlást, hanem például az EU-tag Balti-államokban és a fél Balkánon sem lehet majd a Ghost of Tsushimával játszani.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Sony végleg eljátszotta a PC-s gamerek bizalmát azzal, ahogyan bevezette a PlayStation Network regisztrációt a platformon. Ugyanis nem elég, hogy a Helldivers 2 esetében hónapokkal a megjelenést követően tették kötelezővé a PSN-t – enélkül nem lehetett volna júniustól játszani. De még emellett a világ 177 területén, országában elérhetetlenné is tették a Steamen a játékot csak azért, mert ott nincs PSN.

A kötelező regisztrációs elképzelésből végül kihátrált a Sony a közösség nyomására, a területi tiltást azonban nem oldották fel azóta sem, sőt, még további régiókat adtak hozzá, mert miért ne. Sajnos erről sokan megfeledkeztek, így a Steamen idő előtt visszaálltak a Helldivers 2 értékelései pozitívra, a kiadó-konzolgyártót pedig innentől fogva nem érdekli a dolog, mehet minden tovább. És hogy mennyire nem érdekli a japánokat a helyzet? Olyannyira, hogy most már a Ghost of Tsushima PC-s kiadása – amely kapcsán a Sucker Punch előre biztosított mindenkit, hogy a sztorihoz nem kell a PSN-fiók – 181 területen, országban nem vásárolható meg.

Ezeket olvastad már?

Lényegében a Legends nevű, csak az eredeti megjelenést követően hozzáadott co-op mód az, amihez kötelező a Ghost of Tsushima esetében a PSN-regisztráció. Ezért eddig az volt az elképzelés, hogy azt leszámítva úgy lehet majd nyűni a programot, mintha a Sony ki sem találta volna ezt az egész PSN-es szabályt. Ez igaz is ott, ahol nem korlátozzák a hozzáférést. A valóság azonban az, hogy ha valaki az immáron 181 érintett terület, ország valamelyikében él, akkor lemarad majd a teljes játékról azért, mert a Sony a multis címekhez elvárja a regisztrációt, az a parányi co-op móka pedig technikailag multiplayernek számít, a játék része. És ha ott nincs alapból PSN, akkor bizony játék sincs.

Ráadásul itt nem csak csendes-óceáni lakatlan szigetekről beszélünk, hanem például az EU-tag Balti-államokról vagy a fél Balkánról. A Steam ennek megfelelően a hétvégén belekezdett a Ghost of Tsushima visszatérítésébe azon régiókban, ahol a PSN nem támogatott, és azt is elmondták, hogy ez a blokkolósdi nem az ő tevékenységük eredménye, hanem teljes egészében a Sony sara. A japánok így most leshetik, hogyan alakulnak az eladások a korábbi években kiadott portokhoz képest, mert a világ felén nem lehet megvenni a játékukat PC-re.

A tiltott országok teljes listáját ITT ellenőrizhetitek.

Kövess Minket!



Gamer szótár