A videójátékos történelem legnagyobb bukásait a Suicide Squad is megirigyelné

A videójátékos történelem legnagyobb bukásait a Suicide Squad is megirigyelné

Van néhány cím, amit sohasem felejtünk el, de nem éppen pozitív értelemben gondolunk rájuk.

Mára már ott tartanak a videojátékok bevételei, hogy simán meghaladják a hollywoodi filmekét, ami azt bizonyítja, hogy ez az iparág mennyire erős. Sok fejlesztő – pontosabban a mögöttük álló kiadók pénzéhes befektetői – azonban még mindig nem érti, hogy mit is jelent összerakni egy normális alkotást, ezért kapkodnak, a jó ötleteket elvetik és rosszakkal pótolják, gyérül optimalizálnak, valamint nagy ívben... a visszajelzésekre. Ennek apropóján számos bukásnak lehettünk már a szemtanúi az elmúlt évtizedek során. Ezek a játékok vagy túl gyorsan készültek el, vagy túl ambíciózusak voltak ahhoz, hogy sikeresek legyenek – ilyen például a Suicide Squad: Kill the Justice League is.

Még a tripa A-s címekre szakosodott stúdiók sem immunisak erre a dologra, és amikor túl nagy fába vágják a fejszéjüket, bizony pofára eshetnek, és esnek is. Még ha egy koncepció nyerő ötletnek is tűnik, nincs garancia arra, hogy a játékosokat be tudják szippantani. Mivel évről évre egyre több pénzt ölnek ezekbe a szoftverekbe, még nagyobb az esélye annak, hogy egy-egy bukás az egész vállalatra nézve végzetes lehet.

Ebben a listában a játéktörténelem sötétebb oldalára is ellátogatunk, ezért bemutatjuk nektek a 3 legnagyobb bukást. Ezek azok a játékok, amelyek tele voltak ígértékekkel, végül hatalmas csalódást okoztak, és mára már inkább elrettentő példaként szolgálnak a fejlesztők és a játékosok számára egyaránt.

Ezeket olvastad már?

Aliens: Colonial Marines (2013)

2012-ben egy olyan demót vetített le nekünk a SEGA, ami alapján joggal hihettünk, hogy ez a játék bizony sikerre van ítélve, a fanok azonnal be is indították az előrendeléseket. Néhány hónappal később, 2013 februárjában megjelent a játék és bizony a végleges produktum köszönőviszonyban sem volt azzal, amit az előzetesekben láttunk. Óriási pereskedések indultak, rengeteg játékosnak visszatérítették a pénzét, az Aliens: Colonial Marinest pedig a történelem egyik legrosszabb játékaként tartják számon. A megjelenés utáni javítások ellenére a játék nem tudta lerázni magáról a kolosszális csalódás hírnevét.

Duke Nukem Forever (2011)

A Duke Nukem Forever tartja a Guinness-rekordot a valaha volt leghosszabb fejlesztési idővel rendelkező videojátékok között: több mint 14 év. Bár ennyi időt és még több erőforrást pazaroltak a játékra, de az már az elején látszott, hogy ez nem lesz kifizetődő. Nem is egy önálló alkotásról beszélhetünk, hiszen a Duke Nukem-sorozat negyedik részeként látott volna napvilágot. Az elődeihez képest volt benne felfedezés, harc és minijáték is, mégis gyorsan kibukott, hogy ez egy hatalmas visszalépés volt a sorozat többi felvonásához képest.

George Broussard rendező a Duke Nukem 3D sikere miatt annyira elkényelmesedett, hogy a csapata elhanyagolta a határidőket, a fejlesztést, és még a motivációjuk is alábbhagyott, hogy befejezzék a Duke Nukem Forevert, ez pedig elképesztően nagy bukást eredményezett.

Anthem (2019)

A BioWare a következő nagy dobásaként harangozta be az Anthemet, amely egy kiterjedt nyílt világot és dinamikus történetmesélést ígért. Megjelenésekor azonban csak egy önismétlődő és ritka unalmas játékot kaptak kézhez a rajongók, ráadásul rengeteg tartalom hiányzott belőle. Ennek következtében gyorsan arra a felismerésre jutott a stúdió, hogy érdemes felújítani és kiadni belőle a 2.0-ás verziót. Hiába láttak neki kijavítani a dolgokat, végül egy évvel később minden munkát leállítottak a játékon, megszilárdítva ezzel a BioWare és az EA történetének legnagyobb bukását.

Kövess Minket!



Gamer szótár