Egy új technológia Superman képességével ruházza fel az embert

Egy új technológia Superman képességével ruházza fel az embert

A kutatók olyan képalkotó chipet fejlesztettek ki mobileszközökhöz, amely nagyfrekvenciás rádióhullámok segítségével "átlát" a tárgyakon.

A tudósok közleménye szerint 15 év munkájába telt, hogy a chip elég kicsi legyen ahhoz, hogy elférjen egy okostelefonban. Ezek a készülékek képesek lehetnek a borítékok vagy csomagok tartalmának felderítésére, illetve a falak mögött lévő szegecsek, vezetékek vagy repedt csövek megtalálására. Kicsit olyan, mintha Superman röntgenszemén keresztül pásztázhatnánk a környezetet

„A chipet lencse vagy optika nélkül terveztük, hogy elférjen egy mobilkészülékben. A céltárgyról visszavert jelek érzékelésével alkot képet az eszköz, és ezek a pixelek 0,5 mm-es négyzet alakúak, ami körülbelül egy homokszem nagyságával egyezik meg.” - mondta a közleményben Wooyeol Choi, a Szöuli Nemzeti Egyetem villamosmérnöki tanszékének adjunktusa, a tanulmány társszerzője.

A kutatók szerint az új képalkotó technológia azon túl, hogy lehetővé teszi a falakon és a burkolatok belsejébe való belátást, segítheti az orvostudományt és az egészségügyet is. A technológiát a repülőtereken már alkalmazott utasszkennerekhez hasonlították – bár azt hozzátették, hogy a képalkotó chipjük nem használ mikrohullámokat.

Ehelyett a képalkotó chip az elektromágneses spektrum milliméterhullámú (mmWave) sávjában 300 GHz-es jeleket használ. Ezek a mikrohullámú és az infravörös sávok között helyezkednek el, és az emberre nézve teljes mértékben biztonságosnak számítanak.

„Ez a technológia olyan, mint Superman röntgenlátása. Természetesen a káros röntgensugárzás helyett 200 és 400 gigahertz közötti jeleket használunk.” – mondta Kenneth O, a dallasi Texasi Egyetem villamosmérnöki professzora a közleményben.

Ezeket olvastad már?

Szintén ellentétben Superman röntgensugaras látásával, a chipben használt képalkotó technológia csak nagyon közelről – körülbelül 2,5 cm távolságra a letapogatott tárgytól - használható. Ez azt jelenti, hogy a tolvajok nem lennének képesek titokban, az emberek tudta nélkül feltérképezni a táskájuk vagy zsebük tartalmát, állítják a kutatók.

A chip következő verziója a tervek szerint a tárgyakat már egy kicsit távolabbról – akár 12,7 cm (5 hüvelyk) távolságból – is le tudja majd szkennelni, így még hasznosabb lesz bizonyos területeken.

Kövess Minket!



Gamer szótár