Már nem csak áprilisi tréfa a G-Assist, az Nvidia tényleg megcsinálta a gamer AI-t

Már nem csak áprilisi tréfa a G-Assist, az Nvidia tényleg megcsinálta a gamer AI-t

Nem, sajnos nem egy videókártya formájú pendrive-on érkezik az Nvidia G-Assist. De attól még menő.

Az Nvidia jelenleg nyomtatja a pénzt az AI-jal, akkora sikereket érnek el a hardvereikkel ezen a piacon. De páran még talán emlékeztek rá, hogy régen inkább csak poénkodtak ezzel, mintsem valódi alkalmazásokat gyártottak volna rá. 2017-ben még egy GeForce GTX G-Assist nevű mesterséges intelligenciát is kitaláltak április elsejére, annyira komolytalan volt az egész. De tekerjünk előre hét évet, és ahogyan megérkezünk a mába, na vajon mi fogad bennünket? Nos, a G-Assist immáron tényleg létezik, és nem csak egy két perces vicc.

Az Nvidia egy tegnapi prezentációján állt elő a G-Assisttal, ami ugyan nem játszik helyetted, ha meghozzák a pizzádat, azért van néhány okos trükk a tarsolyában. Nem, nem kell hozzá pendrive, elég lesz telepíteni egy önálló alkalmazást. Utána pedig játék közben megjelenik majd egy overlay, ami segít a játékban és a beállításokban egyaránt. Az Nvidia demonstrációja alapján a G-Assist képes lesz megmondani, hogy milyen fegyvert érdemes használnod, melyik képességed fejleszd legközelebb vagy éppen milyen lény áll előtted, mit érdemes ellene / vele csinálnod.

Ami a beállításokat illeti, itt olyan dolgokra kell gondolni, mint hogy egyszerűen képes lesz különféle, a teljesítmény elemzésére szolgáló grafikonokat rajzolni, vagy megkérdezheted tőle azt is, hogy miért nem fut jól a játék. Erre ő majd megmondja, hogy azért, mert nem vettél RTX 4090-et ezt vagy azt érdemes lenne lejjebb venni a grafikából, esetleg valamilyen külső programot bezárni stb.

Ezeket olvastad már?

Bár egy AI-ról beszélünk, a játékfejlesztők nélkül nem lesz annyira okos a G-Assist. A prezentáció alapján az adott játéknak támogatnia kell ezt a funkciót ahhoz, hogy gördülékenyen gyűjtse az adatokat és segíteni tudjon. A fejlesztőknek továbbá egy „tudásbázist” is a rendszer alá kell tennie, hogy pontos infókat adjon a program. De ha minden klappol, akkor a G-Assist képes lesz megmondani, hogy mi van a képernyődön és hogyan érdemes azzal interaktálnod. Ha pedig amiatt aggódsz, hogy a felhőben fut majd minden, ez csak opcionális, mert RTX videókártyákon helyileg is megoldható az egész.

Egyelőre csak egy tech demóról van szó és nem tudni, hogy mikor lesz végleges termék a G-Assistból, ha egyáltalán. De amit az Ark: Survival Ascendeddel mutattak belőle, az tényleg meggyőző volt. Simán el tudnánk képzelni, hogy ha valaki most vág bele a számítózásba, akkor értékelné ezt a programot:

Kövess Minket!



Gamer szótár