Ha a neten van, lopható? A Microsoft AI-vezetője szerint simán

Ha a neten van, lopható? A Microsoft AI-vezetője szerint simán

Nem vagyunk jogászok, de az azért bűzlik, hogy az AI kedvéért bármit fel lehet használni, ami valaha felkerült a netre.

A Microsoft a mesterséges intelligencia piacának egyik legnagyobb nemzetközi szereplője, ugyanis a saját fejlesztéseiken túl érdekeltek még az OpenAI-ban is. Most azonban nem ennek az új piacnak a potenciális koncentrálódásáról, hanem inkább egy másik problémájáról értekeznénk röviden, miután a Microsoft AI-ért felelős vezetője, Mustafa Suleyman olyat mondott egy CNBC-nek adott interjúban, amivel garantáltan magára haragít minden internetezőt – írja a The Verge.

A CNBC kérdése arra irányult, hogy lopásnak tekintik-e azt, amikor az AI-vállalatok az internetezők által közzétett tartalmakat használják fel a mesterséges intelligencia tanítása során. Suleyman erre lényegében úgy felelt, hogy nem. Sőt, szerinte azért nincs ezzel gond, mert a társadalom úgy áll ezekhez, hogy bárki csinálhat bármit velük:

A nyílt weben megtalálható tartalmakhoz már a '90-es évek óta úgy áll hozzá a társadalom, hogy azok tisztességesen felhasználhatóak. Bárki lemásolhatja, újraalkothatja, reprodukálhatja.

Ezeket olvastad már?

Suleyman szerint az internetes tartalmak olyanok, mint a „szabad szoftverek” (freeware), ha pedig egyes weboldalak, hírportálok az adatkezelési szabályzataikban megtiltják ezek felhasználását, azzal még ők kerülnek a „szürke zónába”. De mint a The Verge is felhívja rá a figyelmet, ez nem igaz. Számos országban automatikusan szerzői jogvédelem alá esnek a művek a létrehozásuk pillanatától kezdve, tehát nem szükséges ennek a külön kérvényezése. Az internetes terjesztés ténye nem oldja fel ezt, ahogyan a felhasználásról alkotott – vélt vagy valós – társadalmi konszenzus sem.

Vagyis ha valaki a szürke zónában mozog itt, azok valójában az AI-vállalatok. Azok a cégek, akik ezek szerint bármilyen etikai vagy jogi megfontolás nélkül, méltányos és tisztességes felhasználás címszavak alatt másolnak le bármit, ami a neten elérhető, hogy fejlesszék a programjaikat, miközben nem csak átláthatatlanul teszik ezt, még kompenzációt sem nyújtanak érte.

Kövess Minket!



Gamer szótár