A PlayStation mentette meg az AMD-t a totális csődtől

A PlayStation mentette meg az AMD-t a totális csődtől

Az AMD egyik üzletágának főnöke szerint a Sony konzolja volt a megmentőjük.

Ordenáré nagy sikert aratott a 2013-ban megjelenő PlayStation 4, amelyből azóta 117 millió darab talált gazdára. Ez a masina segítette át AMD-t a legnehezebb korszakán, számolt be róla a Gaming Client PC Business főnöke a LinkedIn-en.

A 2020-as évek közepére az AMD már egészen fantasztikus helyzetben van a Ryzen és az EPYC processzorok, a PlayStation 5 (és a PS4, nyilvánvalóan), valamint az Xbox Series X/S konzolok megasikereinek köszönhetően, sőt, ha minden igaz, akkor még nagyobbat profitálhat majd a cég a még idén érkező PlayStation 5 Pro-val is. Nem volt azonban mindig ilyen rózsás a helyzetük.

2015-ben például az AMD 10%-os bevételcsökkenésről számolt be a zsugorodó PC-piac miatt, és vészesen fogytak a vállalat tartalékai, de ekkor szerencsére előrukkolt a Sony a PlayStation 4-gyel. Renato Fragale a LinkedIn oldalán magyarázta el a szituációt:

„15 fős termékfejlesztési csapatot irányított a Sony PlayStation 4 (PS4) kapcsán, amely eddig több mint 110 milliót adott el belőle. Az AMD történetének egyik legsikeresebb bevezetéseként tartják számon, ami segített az AMD-nek elkerülni a csődöt.”

Nemcsak a PS4 konzolok kaptak AMD-s chipeket, hanem az Xbox One gépeket is a zöldek erőforrásai hajtották, bár ezek még mondhatni félkész állapotban voltak. Azonban a sikeres PS4 rajtnak köszönhetően a cég stabilizálódott, és kvázi életben tudott maradni.

Kövess Minket!



Gamer szótár