Dél-Koreában vírusokkal harcolnak a torrentezés ellen

Dél-Koreában vírusokkal harcolnak a torrentezés ellen

A dél-koreai KT torrentezés elleni harca károsabb, mint maga a torrentezés, hála a fegyvernek, amit választottak hozzá.

A torrentezést érthető módon kevés helyen tartják a digitális javak beszerzésének optimális, hát még legális módjának a szellemi tulajdonok birtokosai. De azért sok helyen egészen megtűrik ezt a tevékenységet a hatóságok, mert nehéz utánajárni a felhasználók közötti kapcsolatoknak. A lopott adatok mindenkinek a gépén ott vannak. De a terjesztés szempontjából fontos torrentoldalak lelövése sem hozott az elmúlt évtizedekben nagy eredményt, mert ha kinyírtak egyet, jött helyette tíz másik.

A harc azonban nem mindenhol ilyen nyugodt. Dél-Koreában például egy olyan megoldással állt elő az egyik internetszolgáltató, amelynek köszönhetően 600 ezer saját ügyfelét fertőzte meg vírussal a torrentezés visszafogása érdekében – írja a PC Gamer. A dél-koreai JTBC hírügynökség cikkére hivatkozva azt állítja a lap, hogy már 2020 óta tapasztalják a helyi torrentezők az internetük lassulását, hogy hibásak a letöltött fájlok vagy egyenesen nem működik megfelelően a számítógépük. Aztán az egyik torrentoldal felfedezte, hogy ezek a problémák csakis a KT nevű internetszolgáltató ügyfeleinél jelentkeztek, szóval jelezték a helyi hatóságoknak is, hogy valami nincs rendben.

Ezeket olvastad már?

A JTBC következő cikkében már a nyomozás eredményéről olvashatunk. Eszerint miután a hatóságok tartottak egy házkutatást a KT főhadiszállásán, arra jutottak, hogy volt egy dedikált csapat a cégen belül, akiknek egy, a panaszokkal egyező képességű malware kifejlesztése és terjesztése volt a célja. Utóbbi lépés végrehajtásához állítólag megfigyelték, hogy az előfizetőik mikor használnak bizonyos oldalakat – főképp torrentoldalakat –, majd akkor csaptak le rájuk a vírussal. Remek kérdés, hogy ez mennyire fékezte meg a torrentezést, de az gyanús, hogy a cégbe vetett bizalmat egészen jól sikerült neki.

A PC Gamer értelmezése szerint a KT azzal magyarázta mindezt, hogy csupán néhány alkalmazottjuk akciója volt ez, akik irányítani szerették volna a „káros szolgáltatásokat”. A rendőrség szerint azonban akadnak olyan cégen belüli beszélgetések, amelyekben azt tárgyalják, hogy a torrentezés csökkentésével a hálózatuk költségeit is minimalizálni tudnák. Ez alapján nem egy elszigetelt akciónak tűnik ez, sokkal inkább üzletpolitika szaga van.

Kövess Minket!



Gamer szótár