Magyar férfi törhetett be egy norvég rakétagyártó cég rendszerébe

Magyar férfi törhetett be egy norvég rakétagyártó cég rendszerébe

A rendőrség nem zárja ki azt sem, hogy súlyosbodik a vád az ISAR Aerospace-t feltörő magyar férfi ellen.

Június 27-én őrizetbe vettek egy magyar férfit Norvégiában, miután a gyanú szerint feltörte az ISAR Aerospace Norge privát űrcég rendszerét, másolatokat készített fájlokról, és kártékony szoftvert töltött le a vállalat egyik laptopjára – írja a 24.hu a norvég közmédia (NRK) alapján.

A harmincas éveiben járó férfi korábban az ISAR Aerospace alkalmazottja volt, de az adatlopás elkövetésének idején már nem férhetett hozzá ilyen módon a cég rendszereihez. Ügyvédje szerint a férfi azt állítja, hogy nem is lett volna képes arra, amivel a rendőrség gyanúsítja, ezért értetlenül áll a vádak előtt, azokat tagadja. A jelenlegi vádak alapján pénzbüntetés és legfeljebb két éves börtönbűntetés vár a férfira, ha beigazolódik, hogy elkövette a feltételezett bűncselekményeket. De a nyomozás és a cég eszközeinek vizsgálata még folyik, ezért a rendőrség nem zárja ki azt sem, hogy súlyosbodik a vád.

Ezeket olvastad már?

Az ISAR Aerospace egyébként műholdakat földkörüli pályára állító hordozórakétákat gyárt, tehát az adatlopás igen kényes probléma lehet a projekt biztonsága szempontjából is. A 24.hu azt írja, hogy a vélt adatlopás Norvégia északnyugati partjainál történt Andoya szigetén, ahol 2023 novemberében nyitották meg az európai kontinens első és egyben egyetlen űrkikötőjét. Az űrkikötő első ügyfele az ISAR Aerospace lett: a cég itt teszteli a Spectrum nevű hordozórakétáikat, amivel kis és közepes méretű műholdakat terveznek a világűrbe juttatni.

Kövess Minket!Gamer szótár