Kiverte a biztosítékot az Amerika Kapitány: Szép új világ egyik karaktere

Kiverte a biztosítékot az Amerika Kapitány: Szép új világ egyik karaktere

Az Amerika Kapitány: Szép új világ előzetese nem nyert meg mindenkit, és ezen az sem segít, hogy az egyik karakter évek óta közutálat tárgya, mégis ragaszkodik a Marvel hozzá.

A múlt héten végre befutott az Amerika Kapitány: Szép új világ első előzetese, amiben Chris Evans Steve Rogersétől Anthony Mackie Sam Wilsonja veszi át a csillagos és sávos pajzsot, hogy helyretegye a rosszfiúkat. A trailer alapján Wilsonból nem lesz szuperkatona, cserében a Sólyom és az Amerika Kapitány perszónák ötvözésével olyan kemény lesz, hogy vadászgépeken repül át két étkezés között hobbiból. Mégsem ez, hanem egy pár képkocka erejéig látható karakter vágta ki a biztosítékot sokaknál.

Miről is van szó? Nos a Shira Haas által megformált Ruth Bat-Seraphról, aki a filmben izraeli fekete özvegyből avanzsál az amerikai kormány egy magas beosztású tagjává. Ruth azonban évtizedekkel ezelőtt a képregényekben még egy arabokkal harcoló Mossad-ügynök volt, akit Sabra néven ismertek. Ezért sokan megkérdőjelezik a karakter szerepét a filmben, hiszen a jelenlegi politikai légkörben – pláne az izraeli-palesztin viszonyt figyelembevéve – semelyik oldalt nem sikerült a változásokkal lekenyerezni a The Hollywood Reporter szerint. Az Izraelt támogatók szerint nem jó, hogy amerikanizálták a karaktert, míg az Izrael ellenesek úgy gondolják, hogy a Mossad-háttér elfogadhatatlan még akkor is, ha ezt elhallgatják vagy kihagyják a filmből.

Ruth Bat-Seraph az Amerika Kapitány: Szép új világ előzetesében – Forrás: Marvel

A közösségi médiás balhét egyébként tovább bonyolítja, hogy sokan azt hiszik, hogy a tavaly ősz óta folyó gázai események miatt variált a Disney és a Marvel a karakter eredetén. Ez azonban nem igaz: Shira Haas a 2022-es D23 Expo során csatlakozott a stábhoz hivatalosan, de már ekkoriban is voltak palesztin hangok, miszerint a karakter eredete miatt elfogadhatatlan a szereplése a filmes univerzumban, mert „az eredeti képregények undorító rasszizmusa és a Mossad dicsőítése beteges.” A stúdió erre reagálva lengette be, hogy ahogyan korábban sok más karakterrel is tették, úgy ezesetben is változásokra számíthatunk majd – és így is lett, nem fogják még Sabrának nevezni sem Ruth-t.

A mostani kritikák alapján ezek a változtatások sem elegendőek, és őszintén szólva, kicsit furcsa is, hogyha ennyi mindent megváltoztattak, akkor miért ragaszkodtak az egyetlen megmaradt elemhez, a karakter polgári nevéhez. Mármint ennyi erővel nevezhették volna bármi másnak is, és akkor garantáltan nincs probléma, senki sem mondta volna meg, hogy egyébként ez Sabra. Mivel a stúdió más utat választott, most olyan üzenetek keringenek a neten a filmmel kapcsolatban, minthogy a karakter feltámasztásával a Marvel a palesztinek elnyomását és az izraeliek által elkövetett népírtást promótálja – csak hogy kiemeljünk egy gondolatot a sok közül. Valljuk be, ez nem túl szerencsés egy olyan brand számára, mint a Disney, de ezen a ponton már nem lesz változás, szóval jobb, ha mindenki eldönti, mennyire zavaró ez a számára, majd nethuszárkodás helyett inkább a pénztárcájával szavaz.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár