Titkos, emberi szinten érvelő AI-on dolgozik az OpenAI

Titkos, emberi szinten érvelő AI-on dolgozik az OpenAI

A mesterséges intelligencia fejlesztésének újabb lépcsőfokát érheti el az OpenAI a hírek szerint.

Strawberry néven fut egy projekt a mesterséges intelligencia kutatásában és alkalmazásában élen járó OpenAI-nál. A nonprofit cég igyekszik ezt annyira titokban tartani, amennyire csak lehet. A Reuters azonban úgy tudja, hogy az új modell hamarosan bemutatkozhat a nagyvilág előtt. Bár nem sokat tudni róla, a lap szerint rendkívül fejlett érvelési képességekkel vértezték fel a technológiát, ez pedig már önmagában is nagy szenzáció lenne.

A Reuters belső dokumentumok és megkérdezett fejlesztők alapján állítja, hogy az OpenAI olyan mesterséges intelligenciát fejleszt, ami képes önállóan böngészni a neten, így összetettebb feladatokat is elláthat majd. Az év elején a cég tartott már egy Strawberry demót zárt ajtók mögött. Ekkor annyira bonyolult matematikai és természettudományos kérdéseket is megválaszolt, amilyeneket valószínűleg sok ember sem tudna. Az azonban egyelőre rejtély, hogy pontosan hogyan áll a fejlesztés, így egyelőre az is kérdéses, hogy mikor leplezi le a cég a technológiát, ami valószínűleg minden vetélytársat maga mögé utasít. De kíváncsiak várjuk, hogy mit jelentene, ha egyszer csak a piacra kerülne egy olyan AI, ami lényegében képes kutatni és érvelni is.

Ezeket olvastad már?

A Reuters először tavaly számolt be az OpenAI izgalmas projektjéről, amit akkor még Q* néven emlegetett a cég. Ezt követően két forrásuk számolt be nekik arról a januári demóról, amiben az új funkciókat mutatták be. A most már Strawberryként ismert fejlesztés egy frissebb tesztjéről a Bloombergen jelent meg egy cikk a múlt héten. Eszerint a mesterséges intelligencia modell képes emberi szinten érvelni, ami egyszerre hangzik ijesztően és lenyűgözően. Ezzel az OpenAI egy belső táblázat alapján egy szinttel a chatbotok felett van már, de még mindig messze attól, hogy valami újat alkosson (4. szint) vagy akár egy teljes szervezetet leváltson (5. szint) a rendszerük.

Kövess Minket!



Gamer szótár