A GTA 6 kiadója megijedt a népharagtól, pedig senki sem támadja őket

A GTA 6 kiadója megijedt a népharagtól, pedig senki sem támadja őket

Vagy valami brutális dolog történik a GTA 6-ban, vagy szellemekkel hadakoznak a Take-Two Interactive-nál.

A review bombing jelenségét aligha kell bárkinek is bemutatnunk, aki az elmúlt években csak egy percet is töltött az interneten filmekről vagy videójátékokról olvasva. A népharagot gyakran sikerül egy-egy ilyen termék ellen fordítani: olykor azért, mert nem tetszik a fogyasztóknak az, amit kaptak, olykor azért, mert az alkotókkal, szereplőkkel nem értenek egyet valamiben. Bár gyakran nem a legjobb színben tűnik fel a nép viselkedése, vannak azért pozitív példák, amelyek a review bombing hasznát támasztják alá – elég csak a Helldivers 2 esetére gondolni pár hónappal ezelőttről.

De hogy jön mindez egy olyan céghez, mint a Grand Theft Auto széria kiadásáért felelős Take-Two Interactive? Mármint a játékaik többségét egyenesen imádják az emberek, nehéz lenne hirtelen előállni egy példával is, amikor a review bombing érintette volna őket. Erre mégis előhozakodtak ezzel az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnél (U.S. Securities and Exchange Commission, SEC) valamiért. No de miért is?

Ezeket olvastad már?

A cég a részvényeseknek szánt éves jelentésében – melyet az Insider Gaming szúrt ki – a kockázatok közé sorolta a review bombingot is, méghozzá „lejárató kampánynak” nevezve azt:

„Továbbá, fontos, hogy magas értékeléseket szerezzünk és tartsunk fenn a külsős platformokon a játékainkkal, mert ezek segítenek a játékosoknak megtalálni a játékainkat. Ha a játékaink értékelései alacsonyabbak vagy jelentős mennyiségű negatív értékelést kapunk, ami miatt csökkennek, a játékainkat sokkal nehezebben fedezhetik fel a játékosok, kaphatják meg ajánlásként. Valamint elképzelhető, hogy negatív értékelési kampányok, az értékeléseinket sértő lejárató kampányok áldozatává válunk. Az ilyesfajta csökkenések játékos- és bevételvesztéshez járulhatnak, többlet reklám és marketingköltségekhez, és a jó hírnevünk sérüléséhez.”

Ez alapján inkább magától a tevékenységtől, mintsem valami konkrét problémától tartanak a Take-Two Interactive-nál. Ha viszont megnézzük, hogy milyen játékokkal készülnek a jövőben, amelyek annyira erős reakciót válthatnak ki, hogy ezzel a tőzsdét kell riogatni, nos, nehéz nem a GTA 6-ra gondolni. A Grand Theft Auto sorozat híres arról, hogy megbotránkoztató képsorokat tartalmaz. De miután egyelőre összesen másfél percet láthattunk a 2025-re ígért címből, nehéz kitalálni, hogy konkrétan mivel is tudnának akkora sokkot kiváltani, hogy egy évvel előtte már a népharagról kell beszélni.

Kövess Minket!



Gamer szótár