Radikális változás jön a műholdas neteknél, hatalmasat gurított a Starlink

Radikális változás jön a műholdas neteknél, hatalmasat gurított a Starlink

A Starlink az átlagos csomagjai által nyújtott leggyorsabb netet kenterbe verte nemrég egy mérés során.

Aligha kell bemutatni Elon Musk műholdas internetszolgáltatását, a Starlinket, amivel a mobil vagy vezetékes kapcsolatok lefedettségéből kimaradó területeken netezhetnek az emberek. De mint ahogyan az köztudott, a műholdas internet és így a Starlink sem a sebességével hódít. A lakossági csomagjaik 22 és 220 Mbps letöltési sebességet ígérnek, ami nem rossz, bár igen távol áll az itthon is elterjedt optikai kábeles, 1-2 gigabites elméleti maximumoktól.

De mint azt a HVG írja, Michael Nicolls, a Starlink alelnöke, a napokban arról számolt be, hogy az átlagos csomagjaik által nyújtott leggyorsabb netet simán kenterbe verték nemrég egy mérés során, így 8 102 Mbps-t kipréselve a műholdas kapcsolatból letöltéskor, és 2 795 Mbps-t feltöltéskor. Vagyis négyszer gyorsabb letöltést hoztak össze, mint ami a legjobb magyarországi lakossági internettel lehetséges.

Forrás: Michael Nicolls, a Starlink alelnöke

Michael Nicolls posztja alapján a mérést a Florida állambeli Jacksonville városában végezték, méghozzá egy „mobile community gateway” nevű technológiával, miközben „szárazföld sem volt a láthatáron” – jelentsen ez bármit is a víztől a levegőig. Aminek viszont a nagy számok kedvelőin túl a Starlink előfizetői is örülhetnek, hogy Elon Musk szerint hamarosan a nagyobb kereskedelmi és közösségi felhasználókhoz is eljut majd a 8 Gbps-s le- és feltöltési sebesség. Ami ugyan nem egyenlő azzal, hogy bárki egymagában ilyen szélsebesen nézheti majd a kedvenc YouTube vagy TikTok videóit, de legalább ha sok ember tartózkodik egy helyen, akkor nem kell amiatt aggódni, hogy nem tölt be semmi soha.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár