Légy van a levesben? Durva veszteséget kell lenyelnie az OpenAI-nak

Légy van a levesben? Durva veszteséget kell lenyelnie az OpenAI-nak

ChatGPT-őrület ide vagy oda, nagyon úgy néz ki, hogy a chatbot sikere önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az OpenAI nyereséges legyen.

Egy új jelentés szerint a Sam Altman vezette mesterséges intelligencia kutatólaboratórium a pénzügyi év végére várhatóan 5 milliárd dollár veszteséget könyvelhet el – írja a Tech4Gamers a The Information nevű portálra hivatkozva. Tudva, hogy a cég fő produktuma, a ChatGPT mekkora hírverést kapott, és a bemutatását követően hetek alatt elérte a több tízmilliós felhasználói bázist, némiképp meglepő lehet, hogy a fejlesztésért felelős OpenAI nem nyereséges, épp ellenkezőleg: jelentős veszteséget halmozott fel.

Nem nyilvános belső pénzügyi adatok alapján úgy tudni, hogy a cég ebben az évben már összesen 8,5 milliárd dollárt költött, amelyből 7 milliárd dollárt a nagy nyelvi modellek képzésére fordítottak, a fennmaradó 1,5 milliárdot pedig a személyzeti kiadások tették ki. Szintén beszédes, hogy a ChatGPT működése naponta mintegy 700 ezer dollárt emészt fel, vagyis a mesterséges intelligencia nem csak hozza a pénzt, de viszi is rendesen.

Ezeket olvastad már?

Sam Altman egyébként még 2015-ben alapította meg az OpenAI névre keresztelt startupot Elon Muskkal (aki 2018-ban távozott az igazgatótanácsból) és Ilya Sutskeverrel közösen, az eltelt évek alatt pedig több kisebb-nagyobb befektetés is befutott a céghez. A leggavallérabb mind közül azonban kétségkívül a Microsoft volt: a redmondi vállalat eddig összesen több mint 13 milliárd dollárt fektetett az MI-cégbe.

Borítókép: AndreyPopov | Getty Images

Kövess Minket!



Gamer szótár