Dacára a rekordnak, a rajongók szívből utálják az új Hófehérke trailert

Dacára a rekordnak, a rajongók szívből utálják az új Hófehérke trailert

A törpök élete nem csak móka és kacagás, pláne, ha nem is léteznek.

Hófehérkét szinte biztosan mindenki ismeri, hiszen az egyik legismertebb karakter a fantáziavilágban. Azt viszont már lehet, hogy kevesebben tudják, de alapvetően egy német mese, méghozzá a 19. század elejéről. A Grimm testvérek első kötetében debütált még 1812-ben. Eredetileg németül a Sneewittchen címet kapta a története. A testvérpár 1854-ben fejezte be a mese végleges átdolgozását, amely a Grimms' Fairy Tales 1857-es kiadásában olvasható.

Ettől függetlenül az Aarne-Thompson-féle népmesei folklórbesorolásban 709 Hófehérke-típusú mesét találunk, köztük van a Bella Venezia, egy olasz tündérmese, amit Italo Calvino gyűjtött; a Myrsina, más néven Myrtle, egy görög tündérmese, a Nourie Hadig, egy örmény, az Ifjú rabszolga című olasz (ami a Csipkerózsikával is rokon), valamint Az aranyfa és az ezüstfa c. skót mese. Hogy ez miért érdekes? Mert a nem német típusokban a törpék helyett általában rablók szerepelnek, míg a beszélő tükröt egy, a nappal vagy a holddal folytatott párbeszéd pótolja. Ennek apropóján tehát sokféleképpen el lehetne mesélni a történetet, és akad forrás bőven, a Disney azonban úgy látta jónak, ha ismét a saját szája íze szerint alakítja a dolgokat.

Kezdjük azzal, hogy a hétvégi nagy D23 rendezvényen bemutatták az első trailert a Disney Hófehérke és a hét törpe közelgő élőszereplős remake-jéből, de ha azt mondom nem aratott osztatlan sikert, akkor nagyon finoman fogalmaztam.

A filmben Rachel Zegler alakítja Hófehérkét, Ansu Kabia a Vadászt, Andrew Burnap Jonatánt – aki elvileg a herceg – és sikerült megnyerni a produkcióhoz Gal Gadotot, méghozzá a gonosz királynő szerepre. Mielőtt megnézné bárki is a trailert, szeretném leszögezni, hogy ha én lennék a Varázstükör, és Gal Gadot megkérdezné tőlem, hogy ki a legszebb a vidéken, nem haboznék azt mondani, hogy "Te, királynőm". De egy kissé elkalandoztam.

Íme az ominózus előzetes:

Eddig csak egy képet osztottak meg a filmből – amely 2025. március 21-én kerül a mozikba –, amin végre megpillanthattuk Hófehérkét és a törpe haverjait. Akkor még úgy tűnt, hogy a törpék tényleg törpék (a korábban kiszivárgott képek miatt a rajongók aggódtak, hogy nem azok lesznek), de bárcsak igazi embereket – konkrétan kisembereket – választottak volna, nem pedig a számítógépes technikát.

Ez a trailer pedig enyhén szólva is eléggé felbosszantotta a közösséget. Nem elég, hogy sokak szerint Rene Zegler nem vetekedhet Gal Gadot szépségével, tehát a casting úgy ahogy van félrement, de úgy tűnik, a jelenlegi kulturális forradalom közepette már annyira érzékeny a társadalom egy része, hogy egyre kevesebb kisembert lehet látni a filmekben és sorozatokban. Persze a sötét irónia itt az, hogy sok kisember színész van, aki szívesen játszana el egy szerepet olyan filmekben, mint a Hófehérke.

Ennek a trendnek egy része - bár nyilvánvalóan nem az összes - a leghíresebb LP színészre, Peter Dinklage-re vezethető vissza, aki Marc Maron WTF podcastjében így nyilatkozott:

„Szó szerint nem sértésnek szántam semmit, de valahogy meglepődtem. Nagyon büszkék voltak arra, hogy egy latin színésznőt választottak Hófehérke szerepére, de még mindig a 'Hófehérke és a hét törpe' történetét mesélik el. Lépjünk egy lépést hátra, és nézzük meg, mit csináltak. Számomra ennek semmi értelme. Egyfelől progresszívek, de még mindig azt a *&$*(@# visszafelé fordított történetet adjátok el a hét törpéről, akik együtt élnek egy barlangban. Mintha nem tettem volna semmit az ügy előremozdításáért? Azt hiszem, nem vagyok elég hangos.”

Ezeket olvastad már?

Az irónia itt az, hogy a történet megváltoztatása helyett inkább egyáltalán nem szerepelnek benne törpék (már ha ez olyan káros sztereotípia, amivel nem hiszem, hogy az LP közösség feltétlenül egyetértene), sőt a Disney egyszerűen úgy oldotta meg a dolgot, hogy animálta ezeket a karaktereket – hogy még csak véletlenül se adjanak esélyt a színészeknek. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa, számtalan kifogásolható dolgot találtak még a rajongók a trailer megtekintése után a filmben. Bár a Disney még mindig örülhet, hiszen az első 24 órát figyelembe véve a legnézettebb előzetesnek mondhatja magát a Hófehérke, megelőzve ezzel Az oroszlánkirályt, de a 65 ezer like mellett feltűnő 467 ezer dislike jól mutatja (a cikk írásának pillanatában), hogy mennyire utálja a felhasználók nagy része az új alkotást.

Kövess Minket!



Gamer szótár