Egy kisebb városnyi embertől válik meg az Intel

Egy kisebb városnyi embertől válik meg az Intel

Miközben az újabb generációs processzoraik sorra mennek tönkre, az Intel úgy döntött, ideje megválni több ezer alkalmazottól.

Az elmúlt hónapokban egyre többször merült fel, hogy valami probléma van a 13. és 14. generációs Intel processzorokkal, amik asztali gépekben teljesítenek szolgálatot. A fagyások, leállások egyre többeket értek utol, és ami még fájóbb volt, hogy leginkább a felsőkategóriás CPU-król, vagyis az i9-13900 és az i9-14900 modellekről érkeztek aggasztó hírek. Az Intel azóta beígért egy javítást augusztus közepére, de felmerült annak a lehetősége is, hogy ez azon felhasználók esetében nem lesz elég, akiknek a hibák folytán már-már gajra ment a procijuk addigra.

Az Intelre extra nyomást helyezhet most az is, hogy a héten kiadott negyedéves pénzügyi jelentésében megerősítette a cég, hogy megválik az alkalmazottai több mint 15%-tól az év végéig. A csütörtökön nekik átadott üzenetben Pat Gelsinger, az Intel CEO-ja elmondta, hogy kb. 15 ezer állást szüntetnek meg, ami egy 10 milliárd dolláros megtakarítási terv része – ezt 2025-ben szeretnék nem elkölteni. Gelsinger részletesen elmagyarázta az indokokat, emellett azt is megerősítette, hogy a végkielégítések mellett tervben van egy nyugdíjazási ajánlat is az idősebb dolgozóknak, valamint egy önkéntes kilépési ajánlat mindenki másnak:

„A bevételeink nem nőttek úgy, mint vártuk, és még nem húzunk teljes hasznot az olyan erős trendekből sem, mint az AI. A költségeink túl magasak, az árrésünk túl alacsony. Bátrabb megoldások kellenek mindkettőre, főleg a pénzügyi eredményeink és a vártnál keményebb 2024 második felére vonatkozó kilátások miatt.”

„[A jövő héten] be fogunk jelenteni egy teljes cégre vonatkozó fejlesztett nyugdíjazási ajánlatot azon alkalmazottaknak, akikre ez érvényes lehet, illetve lesz egy tágabb ajánlat, ahol önkéntesen lehet jelentkezni majd távozónak.”

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár